Președintele și premierul au avut și săptămâna trecută o discuție pe această temă, când au convenit să ia ulterior o decizie.
Potrivit Constituției și a unei decizii a Curții Constituționale din acest an, președintele este cel care reprezintă România la Consiliul European, dar poate totodată să acorde mandat premierului să îl înlocuiască la această reuniune.
Miza Consiliului extraordinar de la Bruxelles este stabilirea bugetului anual al Uniunii Europene pentru perioada 2013-2020. Aceasta înseamnă că va fi hotărâtă inclusiv suma ce va fi acordată României pentru următorii șase ani. Pentru perioada anterioară, 2007-2013, statului român i-a fost alocată suma de 30 de miliarde de euro, iar bătălia este să primim acum cel puțin aceiași bani, dacă nu chiar mai mult, spun oficialii de la București.
Reprezentarea la Consiliul European, sursa primelor neînțelegeri dintre premier și președinte
În luna mai 2012, după învestirea guvernului Victor Ponta, premierul a declarat că este treaba executivului și a celui ce îl conduce să reprezinte România la consiliile europene, în special când se discută teme economice. Argumentul a fost acela că guvernul este responsabil cu problemele economice și financiare din România, și nu președintele Traian Băsescu.
Au existat demersuri în acest sens și în Parlament, care a votat o opinie în care se spunea că premierul ar trebui să meargă la Bruxelles. A fost sesizată și Curtea Constituțională, care a spus foarte clar că președintele este cel care reprezintă România în astfel de ocazii și că, doar dacă vrea, îl poate mandata pe premier să o facă.
La Consiliul European din luna septembrie a participat președintele.
Radu Carp, profesor de Științe Politice la Universitatea București: Întâlnirea de miercuri nu va aduce mari noutăți în distribuția rolurilor
”Personal, nu cred că președintele va acorda acest mandat, pentru că acest subiect a fost discutat săptămâna trecută. În comunicatul transmis după întâlnirea preliminară, s-a arătat că premierul va fi prezent la Bruxelles cu o zi înainte de Consiliul Extraordinar, la reuniunea Prietenii Coeziunii, la care vor participa premierii celor 17 state care vor să înainteze propuneri în Consiliul European”, a spus la Digi 24 profesorul Radu Carp.
Cât privește dorința lui Victor Ponta de a participa la reuniunea extraordinară, ”Premierul trebuie să prezinte altfel lucrurile pentru a câștiga puncte și pentru a arăta propriului electorat că nu s-a ajuns la nici un compromis cu președintele Traian Băsescu”, a apreciat profesorul.
Pe de altă parte, întâlnirea la nivel de premieri Prietenii coeziunii are loc cu o zi înainte de Consiliul European, deci nimic nu îl oprește pe Victor Ponta să mai rămână o zi la Bruxelles. Cu toate acestea, la reuniunea extraordinară există un singur loc alocat reprezentantului unui stat. Dacă președintele decide că va reprezenta aici România, premierul ”nu poate deci participa efectiv în sală, dar există reuniuni sectoriale, informale, ca și cea la care participă cu o zi înainte de consiliu”, mai spune Radu Carp.
El subliniază încă o dată că, pentru premier, întâlnirea de miercuri nu este decât un joc de imagine: ”Este pur și simplu un joc electoral: vrea să transmită electoratului USL că el reprezintă și apără interesele României.”