Victor Ponta susţine că supărarea membrilor CNA nu este justificată, din moment ce ordonanţa nu modifică atribuţiile şi componenţa Consiliului Naţional al Audiovizualului.
„Nici nu îl publicăm până nu primim de la Ministerul Justițíei forma avizată finală, am mai spus, nu știu care este supărarea membrilor CNA, din moment ce nu am modificat nimic la compoziția și atribuțiile CNA”, a declarat premierul.
La observația că membrii CNA trebuie să aibă cinci ani de experiență în audiovizual, premierul a declarat că „nu există așa ceva în ordonanță” și le-a spus jurnaliștilor „să nu se mai ia după surse greșite”.
În ceea ce privește sancțiunile CNA, care trebuie suspendate dacă sunt contestate în instanță, premierul a precizat: „Nu, aceea a fost o normă care se aplică în cazul tuturor sancțiunilor administrative. Știți foarte bine, și când îți ia poliția permisul așa se întâmplă, contești în instanță, este o procedură rapidă, dacă instanța dă dreptate CNA, se aplică”.
Victor Ponta: „În democrație, ei pe noi pot să ne înjure, invers nu se poate, pentru că se sancționează”
Într-o conferință de miercuri după-amiază, la sediul PSD, Victor Ponta s-a referit la condițiile impuse viitorilor membri CNA prin proiectul de act legislativ.
„Acelea (condițiile – n.r.) au fost scoase. Tot se de dorește de schimbat la CNA poate schimba Parlamentul, nu este o urgență, da? La partea de fiscalitate, atât și nimic mai mult. Nu am înțeles ce protestau membrii CNA. Recunosc sincer că nu am reușit să înțeleg. Probabil că au citit pe surse și au protestat pe surse. Pentru că nu, în discuția de ieri din ședința de Guvern am spus foarte clar: Nu este nimic atât de urgent de modificat la CNA. Dacă se dorește vreo modificare, se schimbă în Parlament”, a declarat Victor Ponta.
Liderul PSD a detaliat și procedura privind contestarea deciziilor adminsitrative: „Aia era o chestie de procedură, de radiere de procedură la legea audiovizualului, în sensul în care pentru toate procedurile administrative, de la sancțiunile de la direcția rutieră până la orice alt tip de sancțiune administrativă, contestatea lor în instanță le suspendă. E regimul general valabil”.
Întrebat, în acest context, de reacțiile adversarilor politici de la ARD referitoare la această prevedere, reclamând totalitarismul decidenților, Victor Ponta a replicat: „Ei habar nu aveau, nici nu au văzut ce scrie și au început să... Am văzut cum strigau cum anulăm SRI-ul. Ce distrugeam? Până i-am explicat domnului respectiv că nu...”, a comentat Victor Ponta.
„Acum, știți cum? Mai sunt câteva zile de campanie și toată lumea o să exagereze. Totalitarismul... n-am adoptat nimic, cu CNA-ul, deci totalitarismul... Evident că în momentul în care toți membri PDL din CNA sancționează televiziunile care îl critică pe domnul președinte Băsescu, dar în schimb, televiziunea unde se încalcă legea CNA-ului, toate punctele, pentru că în fiecare seară un candidat mă înjură pe mine, nu pățește nimic niciodată. Dar așa e democrația: în democrație, ei pe noi pot să ne înjure, invers nu se poate, pentru că se sancționează. Dar încă o dată spun: dacă nu am modificat nimic la CNA, atunci cum am ajuns la totalitarism?”, a conchis ldierul social-democrat.