„Am dorit să spun în fața procurorilor că Guvernul, și tot ceea ce reprezint din punct de vedere politic, nu s-a implicat în niciun fel. Judecătorii și procurorii sunt singurii care își aleg membrii CSM, structurile de conducere. Ei știu să se lupte singuri pentru independența lor. Nu vrem să îi ajutăm, nu vrem să îi încurcăm”, a declarat Victor Ponta la ieșirea de la ședința Consiliului Superior al Magistraturii.Acesta a mai completat, că, din punctul său de vedere, procurorii trebuie să fie cu adevărat independenți, iar controlul ierarhic trebuie să dispară.
„Procurorii trebuie să rămână magistrați, dar ei trebuie să fie cu adevărat independenți. Actualele prevederi care privesc controlul ierarhic, faptul că procurorii se supun ierarhic până la procurorul general și ideea de autoritate a ministrului Justiției sunt lucruri pe care trebuie să le înlăturăm”, a subliniat premierul.
Ponta a mai declarat ca ministrul Justiției și președintele țării, indiferent cine va ocupa aceste posturi, nu trebuie să aibă dreptul de a numi procurori șefi.
„Eu pledez pentru faptul că în viitor să spunem foarte clar că procurorii șefi sunt selectați și numiți de către CSM,fărăministrul Justiției, fără preşedinte. Dacă vorbim de independența procurorului până la capăt, atunci niciunul dintre ei nu trebuie să mai aibă vreo treabă”, a afirmat primul ministru.
Potrivit Constituției, la articolul 132, care reglementează statutul acestei categorii de magistrați, „procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei”.
„Funcţia de procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior”, arată legea fundamentală.
Ponta a fost invitat la ședința CSM
Discuţiile vin după ce alegerea unui procuror în fruntea CSM a stârnit discuţii aprinse legate de statutul acestora. În CSM apele sunt mai tulburi ca oricând. Doi dintre membri sunt pericol de a fi revocaţi, iar un altul este suspectat de corupţie.
Premierul a fost invitat la şedinţa secţiei pentru judecători a CSM pentru a discuta cu aceştia despre modificările care ar putea fi aduse statutului procurorului, aşa cum apare menţionat în programul de guvernare al Cabinetului Ponta.
Discuţiile au pornit după ce în fruntea CSM a fost ales, în premieră, un procuror.
În rândul judecătorilor au apărut nemulţumiri generate şi de susţinerea acordată noului preşedinte de unii dintre judecători, membri ai CSM. Astfel, s-au declansat proceduri de revocare din consiliu a Alinei Ghica şi a lui Cristi Danileţ. Procedurile se apropie de sfârşit, iar cei doi sunt aproape de revocare.
În cazul lui Cristi Danileţ era nevoie ca 89 de judecătorii să voteze pentru revocare, iar numărul a ajuns la deja la 93 de instanţe de acest rang.
În cazul Alinei Ghica era nevoie de nou curţi de apel care să ia această decizie. Până acum magistraţii de la 12 instanţe au votat pentru revocare. Atât Cristi Danileţ, cât şi Alina Ghica şi-au depus candidaturile pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM. Deşi a trecut aproape o lună de la alegerile pentru conducerea consiliului, până acum nu a fost ales un vicepreşedinte.
Tensiunea din CSM este susţinută şi de suspiciunile de corupţie care planează asupra unor membri. Judecatorul Adrian Neacşu este suspectat de fals în înscrisuri de procurorii DNA.