Comuna Seaca, judeţul Teleorman. La 150 de kilometri de Bucureşti şi la numai cinci faţă de graniţa cu Bulgaria. Planul consiliului judeţean este de a ridica aici un complex turistic modern.
Plaja din comuna Seaca este un amestec de iarbă, de nisip, de ciulini şi de pietre, dar potenţialul turistic, spun autorităţile locale, este unul foarte mare. În toată zona ar putea să se construiască în următorii ani unul dintre cele mai moderne centre de agrement de pe Dunăre.
Hoteluri, pensiuni, terenuri de sport, centre de întreţinere, adică tot ce presupune o astfel de investiţie, vor răsări pe malul Dunării. Nu este primul proiect grandios gândit vreodată pentru Seaca. În 1978, Nicolae Ceauşescu a vrut să construiască hidrocentrala Turnu-Belene. Nu a mai apucat, dar a turnat mult beton încercând să o ridice. În prezent, peste 2.000 de locuitori din Seaca trăiesc din agricultură şi nu se aşteaptă să aibă o staţiune turistică prea curând.
„N-am auzit până acum. Şi nu mai putem veni aici cu vacile?”, spune un bărbat din zonă.
Presa spune că transferul s-ar fi făcut în avantajul companiei Tel Drum, controlată de vechi colaboratori ai vicepremierului Liviu Dragnea, inițiatorul hotarârii de Guvern. Această companie ar fi luat în concesiune brațul Pavel pentru pescuit. Există și o insulă care va fi inclusă în noul proiect. Răspunsul vicepremierului a fost unul ironic.
„Acel teren e plin de pietroaie, bălării, cratere. E o zonă care nu produce nimic și poate deveni o zonă frumoasă”, a spus Liviu Dragnea. Întrebat dacă firma Tel Drum va lucra acolo, acesta a răspuns: „Nu știu, puneți o întrebare la horoscop sau cineva care ghicește viitorul”.
Îl contrazice tocmai primarul din Seaca, care spune că vara acolo vin foarte mulţi oameni.
„Dispunem şi de plajă pe malul Dunării, unde vin cetăţeni din judeţul teleorman, din oraşe, Turnu, din Alexandria, din Roşiori”, spune Lucian Călin, primarul din Seaca.
În ultimii 14 ani, firma Tel Drum a obţinut cele mai bănoase contracte din Teleorman. Doar în ultimii doi ani, firma a câștigat din întreținerea drumurilor pentru 24 de milioane de lei. Între 2009 si 2011, valoarea tuturor contractelor obținute de companie a fost calculată la 170 de milioane de euro. Iar în anii 2003-2004 a luat toate proiectele SAPARD de drumuri în județ, în sumă de cinci milioane de euro.