La doi ani de la plantarea sălciilor energetice, pe cei 20 de kilometri ai drumului judeţean 709D, între Semlac şi Şeitin, din perdeaua de protecţie n-a rămas mai nimic.
Tot ce a mai rămas din sălciile care trebuiau să protejeze drumul sunt niște beţe uscate înfipte în pământ. În mod normal, trebuiau să formeze o perdea pe marginea şoselei. În loc de aceasta, acum avem o perdea de buruieni.
Consiliul Judeţean Arad a cheltuit o jumătate de milion de lei şi avea planuri mari: pe lângă faptul că va avea o protecţie împotriva viscoului, va şi amortiza investiţia din vânzarea salciei energetice, renumită pentru potenţialul caloric şi viteza cu care creşte. Nu s-a îmtâmplat aşa, iar explicaţia este una tipic românească.
„Cred că materialul săditor şi perioada, care a fost aleasă prost. Asta e părerea mea”, a spus Giani Cazacu, viceprimarul din Semlac.
„Am primit de un domn câteva, câţiva butaşi de salcie, i-am pus într-o găleată, au făcut rădăcini şi când i-am scos pe stradă s-au uscat. Nu pot să îmi dau seama, probabil că materialul nu a fost bun, nu s-a irigat”, a spus Călin Miclea, secretar la primăria din Semlac.
Nici localnicii nu au văzut prea mult din perdelele care ar fi trebuit să apere drumul.
Sălcii s-au plantat şi pe un alt drum din Arad, pe o lungime de șapte kilometri, dar tot fără succes. Cu toate acestea, autorităţile nu renunţă însă la proiect.
„Sunt zone compromise. Acele zone vor fi replantate până în data de 15 aprilie de către constructor, iar dacă nu, Consiliul Judeţean va acţiona acea firmă în instanţă pentru recuperarea întregului prejudiciu”, a sus Răzvan Ciubotaru, director tehnic la Direcţia Tehnică a Consiliului Județean Arad.
Planul iniţial prevedea ca în Judeţul Arad să fie protejaţi cu sălcii energetice 45 de kilometri de drum. Până acum au fost plantaţi 27 de kilometri, dar rezultatul este mult sub aştepări.