Executanţii lucrărilor de lărgire garantează că plajele îşi vor păstra aproximativ aceleaşi dimensiuni timp de 50 de ani.
„E un proiect foarte complex a costat 170 milioane de euro, finanţat din fonduri europene. S-au făcut lucrări de refacere a digurilor. Este unul dintre puţinele sau foarte puţinele proiecte de infrastructură care s-aufinalizat în România în doar 2 ani”, spune Cristiana Paşca-Palmer, ministrul Mediului.
Când au început lucrările, multe dintre aceste plaje noi nu erau mai late de doi-trei metri, după ce, în timp, apa a erodat malul şi a spălat nisipul.
„Turiştii care veneau vara trecută în zona Tomis Nord se înghesuiau pe o plajă nu mai lată de 3 metri însă după ce jumătate de milion de metri cubi de nisip au fost aduşi din mare, plaja arată acum aşa”, relatează Adrian Cojocaru, reporter Digi24.
„Vor urma nişte lucrări de curăţire a plajelor de ecologizare reasezare a nisipului astfel încât la 1 aprilie să li se predea operatorilor în cea mai buna stare”, adaugăCristiana Paşca-Palmer, ministrul Mediului.
Lucrurile nu sunt atât de simple şi pentru reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Turism.
„Nu poate fi exploatată, nu poate fi autorizată deci nu pot pune şezlonguri şi nimic pe acea plajă. Rămâne publică şi atât”, spune George Borună, vicepreşedinte Agenţia Naţională pt Turism.
Potrivit ministrului Mediului, urmează acum ca anul viitor să fie lărgite alte 3 plaje din zona Eforie. Pentru restul teritoriului până la Vama Veche, trebuie găsiţi alţi 560 de milioane de euro pentru lucrări, spun autorităţile.