Patriarhul Daniel îi cere Primarului Gabriela Firea 4,3 mil euro pentru Catedrala Mântuirii și Mânăstirea Antim
Ciucu afirmă că este vorba despre a doua rectificare a bugetului Capitalei într-o singură lună și cere justificarea urgenței cheltuirii unor noi sume din bugetul Capitalei pentru finalizarea construcției până la a cărei finalizare mai sunt doi ani, când România aniversează Centenarul Unirii.
''Patriarhul Daniel a făcut o scrisoare către primărița Firea prin care solicită bani în plus de la bugetul Capitalei pentru lucrăririle de la Catedrala Mântuirii Neamului. 15.000.000 lei, aproximativ 3.360.365 euro. Pe deasupra, mai solicită și 4.500.000 lei, adică încă un milion de euro pentu Mânăstirea Antim. În total, Preafericitul dorește să obțină pentru construcții monumentale cca. 4.360.000 Euro. Este o sumă considerabilă.
Primărița Firea, o știți, a făcut imediat diligențele pentru ca acum, joi, pe 11 august, Consiliul să aprobe suma. O fi bine, o fi rău, nu știu. De câteva zile mă tot gândesc cum să votez acest punct, primul pus pe ordinea de zi.
Eu vin dintr-o zonă în care fiecare bănuț trebuie justificat la virgulă și știu că nu există bani gratis. Mi-ar fi plăcut ca în loc de acea scrisoare (de o mai puțin de o pagină) care conține solicitatarea și câteva platitudi specifice comunicării ecumenice, Patriarhia să fi pregătit un mic raporțel, în care să ne spună câteva chestiuni simple, care țin de normalitate, adresată Consiliului General (pentru că el are bugetul pe mână, nu primărița), astfel:
- până acum am primit de la CGMB suma de...;
- banii au fost folosiți pentru x, y, z;
- contribuția Primărieri reprezintă X % de cheltuieli;
- fondurile solicitate acum vor fi folosite pentru x, y, z iar construcția va progresa cu X % în următorul an.
Sunt totuși bani publici. Și astfel de informații n-ar face rău nimănui, nici credincioșilor (deiști sau teiști), nici celorlalte confesiuni, nici agnosticilor și nici ateilor.
Sau este una dintre acele decizii în care rațiunea și argumentele n-ar trebui să conteze? Stăm noaptea, reflectăm și pe baza conștienței noastre libere, dacă ne e frică sau nu de Dumnezeu, votăm.
Eu prefer să fiu rațional. Înțeleg argumente precum faptul că acastă construcție monumentală este ridicată deja într-o proporție semnificativă, înțeleg și urgența de a fi cât de cât gata în 2018, cu ocazia Centenarului Unirii, înțeleg că oricum va crește calitatea amenajărilor urbane din spatele Casei Poporului și înțeleg și faptul că acest proiect estre prioritar pentru BOR și chiar și pentru mulți români care sunt nerăbdători să o vadă finalizată. Înțeleg și efortul financiar al Bisericii și faptul că acestă clădire monumentală va putea intra în circuitul turistic al Bucureștiului.
Dar nu vreau să fiu nevoit să votez doar în funcție de conștiința mea, ci vreau să votez și în funcție de argumete raționale, mai lumești'', arată consilierul Ciprian Ciucu într-o postare pe facebook.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News