Mecanismul ceasului Bisericii cu Lună din Oradea, realizat în 1792, a fost restaurat şi, pentru prima dată, poate fi văzut din interior. Instalat de un ceasornicar de origine austriacă în turnul înalt de 55 de metri, orologiul funcţionează şi acum ireproşabil.
„Transmite o mișcare mai departe unui mecanism ce reprezintă luna și propriu zis acel mecanism acea lună arată fazele în care luna se află pe bolta cerească în fiecare seară”, spune Ionuț Ciorba, istoric.
Pe vremuri, oamenii se ghidau după orologiu ca să îşi cultive sau recolteze pământurile. Acum, mecanismul a devenit un obiectiv turistic, situat la capătul celor 120 de trepte ale turnului bisericii.
„Înainte era inaccesibil și pentru că cele peste 120 de trepte nu erau în stare corespunzătoare, s-au reabilitat toate”, declară Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.
„Întreg mecanismul, ceasul, este protejat de un glob de sticlă”, afirmă Teodor Cristea, preot.
Reacțiile orădenilor sunt pozitive:
- Nu l-am văzut, dar este o idee foarte bună exact cum este și turnul primăriei.
- Mi se pare foarte normal că s-a renovat și ar trebui vizitat.
Orologiul care arată fazele lunii a fost restaurat în cadrul unui proiect european de 660.000 de euro. De asemenea, au fost refăcute vitraliile, mobilierul şi a fost amenajat un muzeu al lăcaşului de cult. Inaugurată în 1790, Biserica cu lună este singura biserica ortodoxă din Oradea construită în stil baroc.