Pentru a putea vinde în continuare, producătorii de magiun trebuie să demonstreze, cu ajutorul unui aparat special, că produsele conţin cantitatea de fructe cerută.
Preţul produselor va fi pe măsură, spun procesatorii, pentru că vor avea costuri de producţie mai mari.
Magiunul de prune din comerţ, inclusiv cel din pieţe, va trebui să aibă un conţinut de fructe mai mare de 55% ca să mai poată fi vândut. Acum, multe gemuri au fructe doar pe etichetă.
De exemplu, în 100 de grame de gem se găsesc doar 35 de grame de fructe în unele cazuri. Însă, aditivii nu mai au ce căuta în gemuri, dau asigurări producătorii.
Producătorii vor trebui să demonstreze cu ajutorul unui aparat de măsurare că produsele lor au prune. Un astfel de aparat costă până la 400 de lei, cost la care se adaugă şi calitatea fructelor din care este realizat magiunul.
Chiar şi aşa, cei mai afectaţi vor fi micii producători, pentru că procesatorii au deja astfel de aparate. Noua legislaţie mai prevede şi că la fabricarea magiunului mai pot fi utilizate nuci, seminţe dar şi caju, castane şi migdale.
Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de ordin al miniştrilor Agriculturii şi Sănătăţii.