Cei 51 de muncitori au fost angajaţi printr-o firmă de plasare a forţei de muncă. Au plecat în Libia cu promisiunea că vor fi plătiţi cu 1.400 de euro pe lună în construcţii şi că vor semna contractul odată ajunşi la destinaţie. Înţelegerea nu a fost respectată, iar oamenii au primit mai puţini bani decât li se promisese la plecarea din ţară. În urmă cu o lună şi jumătate, unii au refuzat să mai muncească şi au vrut să se întoarcă acasă. Este şi cazul lui George Neaţu. El a povestit că firma a refuzat să le înapoieze paşapoartele, luate pe motiv că li se va prelungi viza.
„Ne-a spus că el (n.r. angajatorul) a plătit totul, şi vize, şi biletul de avion şi acum trebuie plătit şi biletul cu care plecăm. Cine are datorii nu poate pleca”, a spus George Neațu.
Oamenii au ajuns să trăiască pe datorie şi să împrumute bani de la firmă, fapt care le-a complicat şi mai mult situaţia. Totuşi, patru dintre ei nu au nicio datorie, dar firma amână să le returneze actule de identitate.
„Ne mint că o să plecăm. Dar vor să ne întoarcem la muncă. Am început să ne cam convingem că n-o să plecăm niciodată”, a subliniat George Neațu.
În urmă cu trei săptămâni, au cerut ajutorul consulului român la Tripoli.
„Consulul ne-a promis că ne sprijină, dar nu poate să îl forţeze pe angajator. A venit chiar la sediul firmei, a venit de mai multe ori, ne-a ajutat chiar şi cu bani, pentru că nu mai sunt bani nici de mâncare”, a spus muncitorul român.
Oamenii au completat două declaraţii, una către Ministerul Muncii, cealaltă către cel de Externe, în care şi-au spus povestea şi au cerut ajutor. Nu ştiu când vor primi un răspuns. Consulul le-a cerut răbdare, pentru că trebuie parcurse toate procedurile oficiale, birocratice. În ţară, familiile au făcut şi ele apel la autorităţi. Ministerul de Externe a precizat, pentru Digi24, că acest caz este un conflict de muncă între muncitori şi firma libiană. Diplomaţii români a avut discuţii cu patronatul firmei, cu autorităţile din Libia, iar în România cu şeful misiunii libiene şi firma intermediară.
Ministerul de Externe a cerut autorităţilor din Libia ajutorul pentru recuperarea paşapoartelor şi pentru repatrierea românilor. Pentru moment însă, cei 51 de români sunt tot la mâna patronilor libieni.