În opinia lui Mircea Geoană, sancțiunea economică și comercială este singura pârghie eficientă a Occidentului. Ar fi preferabil însă ca înainte de a trece la înăsprirea sancțiunilor, Moscova să fie convinsă că ar fi în primul rând în detrimentul ei.
„De ce încă ne mai gândim? Pentru că toate acestea se fac într-o anumită logică, nu te poți repezi. Miza este foarte mare. Federația Rusă are influență în alte dosare, gen Siria, gen Coreea de Nord, gen Iran. Există o negociere foarte complexă, pe care noi nu putem să o tratăm simplist, la care nici România, nici Polonia nu au acces. Singurii care au o negociere completă cu rușii sunt americanii – nuclear, dosarele mari, Consiliul de Securitate. Aici americanii sunt cei care dețin toate cărțile de discuție cu Federația Rusă”, a subliniat Mircea Geoană. „Și ei sunt cei mai fermi, iar acest lucru se va transfera și către europeni, dar trebuie să dăm Europei timpul – nu exagerat de lung – ca să ajungă la un numitor comun”, a adăugat Înaltul Reprezentant al Cancelariei Primului Ministru pentru diplomație publică.
Mircea Geoană spune că cel mai prost lucru pentru noi și pentru Occident și pentru cei din Ucraina și Moldova este ca Europa să fie spartă, să nu fie unitară. „De aceea, deși nu-mi place - vă spun că aș prefera ceva mai rapid, ceva mai energic - dar eu trebuie să recunosc faptul că 28 de țări din UE nu se gestionează ca un singur stat. America este un stat, cu o singură politică, noi suntem 28. Chiar dacă durează un pic, vom ajunge la un numitor comun în Europa”, crede fostul șef al diplomației.
„În clipa în care Europa și America acționează unitar, nu există niciun fel de capabilitate a Federației Ruse ca din punct de vedere economic și financiar să se poată descurca fără Occident. Închiderea sucursalelor băncilor rusești din Europa și din America înseamnă închiderea lor în toată lumea. Așa funcționează sistemul financiar mondial. Oprirea, măcar pentru câteva luni de zile, a veniturilor, a rețetelor din exportul de gaz natural, de minereuri și de petrol îi pune pe butuci în șase luni de zile”, este de părere Mircea Geoană.
„Nu vreau să ajungem acolo, nu este preferința mea primă. Preferința mea este de a convinge Federația Rusă că acest joc este în principal în detrimentul dânșilor, că a continua acest joc extrem de agresiv este un lucru care le dăunează în primul rând dânșilor. Ce câștigă dacă mai destabilizează Ucraina?”, a adăugat el.
Diplomatul a dat asigurări că niciodată Occidentul și România nu vor recunoaște anexarea Crimeei. „Vă spun asta: niciodată. România nu va accepta niciodată anexarea Crimeei de către Federația Rusă, din punct de vedere legal”. Mircea Geoană a explicat și de ce: „Țările baltice au fost invadate de URSS și timp de 50 de ani, Războiul Rece întreg, Occidentul și americanii nu au recunoscut anexarea țărilor baltice la URSS. Și la prima ocazie geostrategică, geopolitică – prăbușirea comunismului – balticii au revenit. Așa se va întâmpla și cu Crimeea atunci când Rusia va fi în situația să nu poată să susțină o astfel de anexare”, este convins fostul ministru român de Externe.