„Când vine un vârf de inundaţii, vine in câteva zile, apoi vine apă care se retrage mult mai incet şi aceea pune o presiune foarte mare”, a explicat ministrul.
Întotdeauna Dunărea poate să creeze probleme, dacă se adună debite majore din zona de amonte a României. La ora actuală, cu aceste debite, poate fi gestionată problema. Unde se impune o mare atenție din partea autorităților – și este o mobilizare generală la nivelul guvernului – este în privința digurilor, a declarat la Digi24 ministrul Mediului, Attila Korodi.
El a explicat că pe lângă debitele majore, se estimează și o perioadă destul de îndelungată de persistență a acestor debite crescute. „Asta înseamnă că digurile vor fi pătrunse de apă şi chiar dacă au fost calculate pentru o tensiune, după 4-5 săptămâni de stat aproape sub apă acestea pot să scadă din capacitatea de reţinere a tensiuni exercitate de volumul de apă. Pot să aibă anumite probleme. De aceea trebuie să fie urmărite permanent aceste diguri”, a avertizat Attila Korodi.
Ministrul a arătat că foarte mult timp nu s-a reuşit aducerea la Apele Române a digurilor de pe lângă Dunăre. Abia în 2012 s-a reuşit asta și de atunci au fost intervenţii de punere in siguranţă a anumitor zone care aveau probleme din anii trecuți, dar Dunărea are nevoie de investiţii majore, a subliniat ministrul.
El s-a plâns că mult timp nu s-a reușit rezolvarea problemei, pentru că nu a fost susținere politică la nivel local și general. „Este nevoie ca în bazinul Dunării, în zone adiacente, să existe incinte, poldere de reținere și incinte care pot fi inundate, permanente sau nepermanente – vorbim de terenuri agricole care de multe ori, din calculele noastre, nu sunt productive din punct de vedere economic”, a spus ministrul la emisiunea „24 într-o oră”.