Potop în Balcani. În Serbia se așteaptă o nouă viitură pe Sava, în Bosnia 100.000 de case au fost distruse

Data publicării:
harta obrenavat inundatii

Situația la ora 22.00 Mai bine de jumătate de zi, accesul în Obrenovaț – unde se așteaptă o nouă viitură pe râul Sava - a fost interzis. Doar maşinile de intervenţii au umblat pe străzile inundate.

Seara, Obrenovaț era deja un oraș închis. Nimeni nu mai avea voie să intre în localitate, transmite trimisul special Digi24, Manuela Strinu.

Oamenii sunt evacuați cu autocarele, dar există și persoane care refuză să-și părăsească locuințele. Într-un gest lăudabil de solidaritate, zeci de voluntari au venit să dea o mână de ajutor.

Autoritățile trebuie să preîntâmpine și pericolul izbucnirii unor epidemii, dar în prezent prioritară este protejarea populației de furia apelor.

Luni a fost soare la Obrenovaț, apele s-au mai retras, dar oamenii povestesc că la precedenta viitură au stat izolați în apartamentele de bloc trei-patru zile.

Urmele lăsate pe clădiri după retragerea apelor arată că nivelul viiturii a atins în unele locuri chiar patru-cinci metri.

Magazinele au fost vandalizate

La Obrenovaț, ambulanțele și mașinile armatei sunt singurele care au voie să treacă de filtrul poliției. În afară de aceste autoturisme, nimeni nu este lăsat să meargă mai departe.

Aproximativ 8.000 de persoane au fost evacuate, iar altele urmează să plece. Oamenii îşi caută adăpost pe la rudele şi prietenii din alte oraşe. În Obrenovaţ, cartiere întregi au rămas pustii. Apele au înghiţit drumurile, iar pe alocuri maşinile abia se mai văd.

„Apa a venit la ora 5.36. La ora 6.30 era atât de multă apă pe stradă, încât nu am putut ieşi. În primele cinci minute a crescut la jumătate de metru. În aproximativ o jumătate de oră apa a ajuns la patru metri şi nu mai aveam nicio şansă să ieşim din casă”, a povestit un localnic.

„Nu mi-am dat seama când s-a întâmplat. Ne-am trezit dimineaţa cu străzile pline de apă. La mine pe stradă sunt blocuri cu 5 etaje şi apa avea 1,5 metri”, spune un altul.

O mlaștină imensă din care se mai văd doar acoperișurile caselor și vârfurile copacilor. Asta au lăsat ploile care au căzut în trei zile cât în trei luni, spun localnicii.

Autorităţile se tem acum de un duşman nevăzut.

Este foarte multă apă în oraş, sunt multe animale moarte, ne temem de boli. Facem tot posibilul să izolăm toată zona”, spune șeful echipelor de intervenție.

Haosul domneşte în oraş, iar magazinele au fost vandalizate. Odată cu venirea serii, s-a dat semnalul pentru evacuarea generală. Forţele de intervenţie din zonă spun că un dig de pe râul Sava s-a rupt şi se tem că oraşul va fi inundat din nou.

Bosnia-Herțegovina. Un sfert din populație este afectată de inundații

Situaţia este dramatică şi în Bosnia-Herţegovina unde, potrivit autorităţilor, un sfert din populaţie este afectată de inundaţii. Cel puţin 27 de oameni şi-au pierdut viaţa. Sute de şcoli, spitale şi zeci de fabrici au fost distruse iar mii de oameni au fost evacuaţi.

În numeroase localităţi din Bosnia-Herţegovina nivelul apei depăşeşte doi metri, iar zeci de mii de oameni au fost evacuaţi cu ajutorul bărcilor şi elicopterelor. Autorităţile au anunţat că cel puţin 100.000 de clădiri s-au prăbuşit în urma inundaţiilor şi alunecărilor de teren.

„În prezent, mai mult de un milion de oameni au rămas fără apă potabilă, iar un sfert din populaţie este afectată de această catastrofă. Pot să vă spun că s-au produs mai mult de 2.000 de alunecări de teren”, a anunțat Zlatko Lagumdzija, ministrul bosniac de Externe.

Inundații și la alți vecini

Din Serbia şi Bosnia-Herţegovina, apele s-au revărsat şi în estul Croaţiei, de unde au fost evacuaţi o mie de oameni.

„Ştiam că o să vină viitura, dar nu ne-am imaginat că ne va lovi aşa brusc. Iar când am văzut viitura, în această dimineaţă, a fost prea târziu”, a povestit un localnic.

Inundaţiile afectează şi alte state, precum Polonia şi Austria, în timp ce în Ucraina peste o sută de sate au rămas fără curent electric din cauza ploilor abundente şi a rafalelor de vânt.

Este pericol de inundaţii şi în România, în localităţile de pe malul Dunării. Debitul fluviului se va dubla faţă de valorile sale normale în luna mai. Mii de localnici din Oltenia, care au trăit grozăvia inundaţiilor din 2006 sunt speriaţi şi au şi motive. În opt ani, autorităţile s-au mulţumit doar să astupe spărturile făcute de şuvoaie în diguri, fără să le şi întărească.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...