„Bacalaureatul profesional e un subiect complicat. Toți elevii trebuie să treacă prin aceleași grile,toți suntem la fel, toți iubim matematica, chimia, istoria? Răspunsul e nu. Atunci și examenele trebuie modelate în funcție de profilul fiecărui elev. Nu îl avem azi, pentru că răspunsul trebuie să fie unul legal și legea azi nu prevede”, a lăsat Remus Pricopie să se înțeleagă posibilitatea unui bacalureat profesional.
„Poziția Ministerului Educației nu se schimbă. Trebuie să avem opțiuni diferite pentru elevii de clasa a 12-a. Azi, ministerul nu poate să transmită decât un mesaj elevilor de clasa a 12-a: citiți, învățați, pentru că avem doar această formă, identică cu ce s-a întâmplat anul trecut. Dacă Parlamentul va reuși să adopte în timp util această prevedere privind bacalaureatul profesional, ea nu va modifica bacalaureatul standard, ci va adăuga o nouă componentă la ce există, opțională”, a declarat Remus Pricopie la Digi24.
Citiți șiRemus Pricopie, la Digi24: Clasa pregătitoare, obligatorie. Legea nu precizează locația, vom avea metodologia în februarie.
Ministrul a sugerat că nu există deocamdată această decizie a Parlamentului și nu poate spune dacă va fi sau nu un examen profesional, ci doar unul singur, cel clasic. El a mai spus că Parlamentul trebuie să precizeze dacă această schimbare va fi aplicată începând cu 2013.
„Legea Educatiei acum în vigoare e un document care a luat o formă în 2009, iar azi 90 și ceva la sută din acel document e în Monitorul Oficial ca lege. Ce nu s-a făcut, una dintre greșeli, e cea a măsurilor tranzitorii. Nu ne-a spus de când avem clasă pregătitoare, de când avem clasa a noua, decând introducem diverse măsuri. Or, eu nu cred că Parlamentul va face a doua oară aceeași greșeală. Legea ne va spune când începe și Ministerul Educatiei are obligația să respecte legea”, a spus ministrul Educației.
Ce schimbări aduce bacalaureatul profesional
Bacalaureatul profesional ar fi o alternativă pentru acei elevi care au nevoie de o diplomă, însă nu vor să-și continuie studiile.
Examenele de competență ar fi la fel, atât la bacalaureatul profesional, cât și la cel clasic, diferența majoră ar fi că cei care vor susține bacalaureatul profesional vor trebui să prezinte un proiect, să dea o probă practică și un examen scris la educație antreprenorială.
În timpul mandatului Ecaterinei Andronescu de ministru al Educației, Parlamentul aprobase implementarea bacalaureatului profesional, pentru ca mai apoi președintele Traian Băsescu să semneze și să transmită conducerii Camerei Deputaților o cerere de reexaminare a legii. În luna noiembrie, ordonanţa de urgenţă care ar fi introdus bacalaureatul profesional a primit aviz negativ din partea Ministerului Justiţiei,fără să fie motivate obiecțiile.