În jurul orei 13:40 avionul american de transport pus la dispoziție de Statele Unite a ajuns pe pista Flotilei Aeriene 90 din Otopeni.
Cu acest avion a fost adus acasă, după mai bine de un an de zile, militarul român rănit în Afganistan, Florinel Enache.
Acesta a fost vizitat de curând de Michelle şi Barack Obama la spitalul în care a fost internat după ce a rămas fără ambele picioare şi o mână.
Pe 4 mai 2012, Florinel Enache se afla într-una dintre cele mai periculoase zone din Afganistan, pe autostrada 1 Kalat-Kabul, împreună cu o patrulă românească. Militarii români au avut un indiciu conform căruia există mai multe dispozitive explozive atizanale în acea zonă, motiv pentru care aceștia au coborât din transportoarele în care se aflau și au mers pe jos pentru a vedea ce se întâmplă în acea zonă.
Din nefericire, Florinel Enache a călcat pe unul dintre dispozitive, iar schijele l-au lovit în plin. Acesta a fost un moment în care militarii au trebuit ca în câteva clipe să securizeze întreaga zonă, în același timp să aibă grijă de rănit.
Florinel Enache se afla în stare de inconștiență în momentul în care elicopterele Coaliției ISAF l-au preluat și l-au dus la un spital militar din Germania. Apoi, timp de un an de zile, soldatul a român a fost îngrijit într-un spital militar din Statele Unite.
Militarul român a scăpat cu viață, dar, din nefericire, a rămas fără ambele picioare și fără o mână.
După imnul național de stat, Florinel Enache va fi transportat cu o ambulanță către Spitalul Militar.
Reprezentanți ai MapN spuneau că, în câteva săptămâni, Florinel Enache se va întoarce în Statele Unite, unde va primi și protezele pentru membrele pierdute în urma exploziei.
Totodată, lui Florinel Enache i s-a oferit Medalia Naţională „Serviciul Credincios” - clasa I, cu însemn de război, pentru militari, medalie care i-a fost conferită ieri prin semnătura președintelui.
„I-am pregătit o rezervă dotată cu aparatură de ultimă generație, pentru a beneficia de aceleași condiții ca în SUA. Armata acordă atenție eroilor și militarilor care au suferit în teatrele de operațiuni.
A fost achitată solda în țară, diurna pe lună – 2.100 de euro, cheltuieli legate de comunicarea cu familia, o soldă dublă de 4.400 lei. După ce vom avea certificat medical de la comisia română și pe baza biletului de ieșire din spitalul din SUA să primească cele 50 de solde compensatorii și asigurarea de 60.000 de euro”, a declarat MirceA dușa, ministrul Apărării Naționale.
Dacă va dori, Florinel Enache va rămâne în cadrul Armatei, a dat asigurări ministrul.
Erou în scaun cu rotile
Nici decoraţia primită de la preşedintele Traian Băsescu, şi nici chiar strângerea de mână sau mulţumirile venite de la cel mai puternic om al lumii, nu îi va schimba viaţa acestui om greu încercat.
Pentru Florinel Iordache, totul s-a schimbat în momentul în care acel dispozitv improvizat a explodat lângă el.
Şi-a pierdut picioarele şi mâna stangă în urma deflagraţiei si este condamnat să trăiască într-un scaun cu rotile. După un an petrecut într-un spital din SUA, eroul s-a întors în țara unde a fost întâmpinat de camarazi şi familie.
Cu lacrimi în ochi, soldaţii români îşi amintesc cu greu acele clipe din luna mai a anului trecut. Era o misiune banală care ar fi trebuit să se încheie cu bine. Transportoarele lor s-au oprit pe autostrada afgană pentru că o mină fusese descoperită. Aşteptau geniştii, iar Florinel încerca să asigure zona. Un alt dispozitiv l-a suprins imediat ce a ieşit din blindată.
Doi colegi i-au oprit hemoragia şi l-au dus la elicopterul de salvare. De atunci, nu l-au mai văzut. Florinel Enache a fost internat pe rând în Afganistan, Germania şi în SUA. Acum, va sta câteva săptămâni la Spitalul Militar din Bucureşti.
„Până la acest moment, tratamentul din SUA ne costă 350.000 de dolari. Am plătit deja 150.000 şi aşteptăm altă factură. Toate cheltuielile legate de deplasarea familiei au fost suportate de statul român, vreo 30.000 de dolari, acel scaun vreo 32.000 de dolari”, a declarat Mircea Dușa.
Ministerul Apărării îi va amenja militarului şi o încăpere specială în casa sa din comuna natală. Vor fi făcute rame de acces şi un pat special. Acasă, pe soldatul rănit îl aşteapta soţia sa şi un băieţel.