"Sunt ferm convins că în perioada următoare, după finalizarea actualului acord, un nou tip de parteneriat cu FMI este foarte important pentru România. Este important nu pentru că România nu ştie ce să facă. România ştie perfect ce are de făcut, ştie foarte clar care sunt problemele cu care se confruntă. Un asemenea parteneriat dă mai multă greutate unui tip de abordare la nivel internaţional a modului în care reformele structurale sunt puse în practică" a declarat Mihai Tănăsescu, la un seminar pe teme economice la Banca Naţională a României, potrivit Mediafax.
Cooperarea cu FMI, Uniunea Europeană şi Banca Mondială au ca numitor comun stabilizarea economiei româneşti, reluarea creşterii economice, reducerea numărului de şomeri şi creşterea competitivităţii naţionale, a mai spus oficialul, precizând că cele trei obiective pot fi realizate doar prin reforme structurale, la nivelul companiilor de stat, precum şi în domenii-cheie precum învăţământul, sănătatea şi pensiile.
Creşterea economică a României pe acest an va fi modestă, dar asta se datorează factorilor externi, a mai apreciat oficialul BEI la seminarul de joi de la BNR.
Declaraţia lui Tănăsescu vine în contextul în care, recent, ministrul de Finanţe, Florin Georgescu, a declarat că misiunea de evaluare a Fondului va reveni la Bucureşti în ianuarie. Scopul vizitei în România este analiza finală asupra acordului în derulare şi negocierile asupra condiţiilor unui nou acord.