Avertisment FMI: Inteligența artificială ar putea transforma o criză financiară într-un dezastru economic global

Data actualizării: Data publicării:
gita fmi
Foto: Gita Gopinath, prim director general adjunct al Fondului Monetar Internațional / Sursa foto: Profimedia Images

Potențialele avantaje economice ale inteligenței artificiale, inclusiv modul în care ar putea alimenta creșterea productivității, sunt destul de clare. Mai nesigure sunt potențialele lovituri asupra piețelor muncii și financiare atunci când perioada de boom economic se încheie. Un oficial de top al Fondului Monetar Internațional avertizează că inteligența artificială ar putea transforma recesiunea într-un dezastru economic global.

Următoarea recesiune se poate întâmpla pe fondul unui nou peisaj tehnologic: adoptarea pe scară largă a AI generativă, un fenomen netestat încă de un șoc economic, scrie Axios.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, este de așteptat să vorbească despre riscurile sistemelor financiare bazate pe inteligență artificială într-un discurs, săptămâna aceasta, când va sublinia „cutia neagră” a modelelor generative care sunt un mister chiar și pentru designerii lor.

„Utilizarea pe scară largă a AI ar putea transforma o recesiune obișnuită într-o criză economică profundă și prelungită, provocând perturbări la scară largă pe piețele muncii, pe piețele financiare și în lanțurile de aprovizionare”, spune Gita Gopinath, numărul doi din FMI, într-un discurs recent.

Gopinath spune că experiența lumii în domeniul automatizării și al piețelor muncii din ultimele decenii reprezintă, într-un fel, o avertizare că așa va fi.

Când economia este solidă, întreprinderile sunt mai dispuse să investească în noi tehnologii și să păstreze lucrătorii. Dar când economia o ia la vale, companiile renunță la muncitori pentru a reduce costurile și s-ar putea să nu revină niciodată la nivelurile anterioare de angajați.

„În următoarea recesiune, AI este probabil să amenințe o gamă mai largă de locuri de muncă decât în ciclurile trecute, inclusiv locuri de muncă cu calificare superioară”, a spus adjunctul directorului general al Fondului Monetar Internațional, subliniind că vorbește despre un risc, nu face o predicție.

„Rezultatul ar putea fi pierderi fără precedent de locuri de muncă”, cu lucrători strămutați pe termen lung, care nu au competențe potrivite pentru o economie centrată pe inteligență artificială.

Companiile financiare care folosesc strategii de tranzacționare bazate pe inteligența artificială ar putea „să se lupte să răspundă” unor astfel de condiții economice fără precedent, a spus Gopinath.

„Ar putea deveni rapid și simultan excesiv de conservatori și să reechilibreze portofoliile către active sigure”, a spus Gopinath.

În mod similar, lanțurile de aprovizionare bazate pe inteligență artificială ar putea provoca greșeli de prognoză care provoacă fluctuații uriașe ale stocurilor și producției.

„Acest lucru ar putea cauza întârzieri paralizante și o penurie de provizii esențiale în economia globală”, spune Gopinath.

„Majoritatea eforturilor internaționale de a atenua riscul AI sunt direcționate în prezent către preocupările legate de securitate, confidențialitate, etică și dezinformare”, a mai spus Gopinath. „Dar avem nevoie și de un efort internațional serios pentru a proteja economia bazată pe inteligență artificială”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Peștele unic în lume care trăiește doar în România. Forma lui îi fascinează pe cercetători, cum arată
Digi FM
O femeie a acceptat să fie legată la ochi și la mâini de un bărbat cunoscut pe o aplicație de întâlniri, ca...
Pro FM
Beyonce, în rochie mini decoltată pe iaht. Relaxare în doi, cu Jay-Z, și poze de aproape 3 milioane de...
Film Now
Kevin Costner, "rănit" de divorțul de Christine Baumgartner. Despărțirea, după 18 ani de mariaj și trei...
Adevarul
De ce ne e foame în intervalele 10:00 – 11:00 dimineața şi 4:00 – 5:00 după-amiaza. Gustările sănătoase care...
Newsweek
Cât de sănătos este să mănânci covrigi sărați sau cu mac? Dieteticianul dă un verdict surprinzător
Digi FM
Imagini de la nunta în stil libanez a Andei Adam. Rochie “bătută” în cristale, petrecere începută în autobuz...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Cum să eviți un atac de rechin și ce să faci dacă ești mușcat. Nu ar trebui niciodată să porți bijuterii în...
Film Now
Emma Roberts spune că tinerele actrițe se confruntă cu prea multe acuzații de nepotism: “De ce nu se ia...
UTV
Cleopatra Stratan si Edward Sanda au vorbit despre problemele cu care se confrunta in casnicia lor: „Am fost...