„Aceasta este una dintre cele mai sărace ţări ale Europei şi mulţi vor să scape din acest loc” - aşa îşi începe coprespondentul BBC reportajul realizat în România. Matthew Price a venit în România ca să afle de ce vor românii să plece să muncească peste hotare. Salariul ar fi unul dintre motive, mai ales în cazul celor care abia termină o facultate şi nu au experienţă.
Corespondentul BBC s-a oprit la un târg de oferte de muncă în străinătate, dar nu a găsit foarte mulţi doritori să meargă în Regat. „Te-ai gândit să mergi să munceşti în Marea Britanie?”, întreabă reporterul. „Da, dar am decis că în Irlanda este mai bine”, îi răspunde Andreea Hangan, stomatolog.
De anul viitor, autorităţile din Londra sunt obligate să ridice toate restricţiile de muncă pentru români şi bulgari, care vor putea astfel aplica pentru orice ofertă, în orice domeniu de activitate.
„E evident că mulţi oameni, mai ales tinerii, vor să plece din România. Caută locuri de muncă mai bune, salarii mai bune, un trai mai bun. De fapt, în realitate, această migraţie are loc de câţiva ani deja. Ceea ce este greu de prezis este dacă schimbarea regulilor la 1 ianuarie va accelera acest proces”, subliniază reporterul BBC.
Românii care muncesc deja de ani buni în Regat spun, însă, că ridicarea restricţiilor nu va schimba cu nimic situaţia.
Tabloidele din Marea Britanie au, însă, o altă părere şi au lansat o adevărată campanie împotriva românilor şi bulgarilor şi cer autorităţilor să nu ridice restricţiile de muncă.