În 2015, la doar câţiva kilometri distanţă de capitală se vând miei ca în evul mediu. Atârnaţi în pomii de la marginea drumului şi în bătaia directă a soarelui.
-Avem 3,4,5 miei i-am vândut aici, ce rost are să mergem la piaţă?
-De ce să ne fie frică? I-am furat ? E de la noi din curte, cum să ne fie frică. Ce am făcut să ne dea amendă?
Amenda este între 100 şi 1.000 de lei. Legea interzice vânzarea alimentelor de origine animală în spaţii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar sau pe stradă unde nu pot fi asigurate o temperatură şi o igienă corespunzătoare.
-Uite la parlamentarii care au nenorocit ţara, ne dau nouă amenzi care ne chinuim să îi creştem în curte. Ce amenzi să ne dea?
-Nu fură! Au furat cu milioanele de euro! Iar noi, ţăranii, vai de capul nostru, trăim pe 3 lei şi vor taxe acum... pe aia...pe aia!
Profitul pare mai tentant pentru crescătorii de oi faţă de riscul unei amenzi. Vând direct din maşină, din căruţă sau la poarta casei, oriunde există vad pentru clienţi.
-Haideţi, nu mă filmaţi, vă rog! Plecaţi, nu mai filmaţi ! Plecaţi de aici, vă rog frumos!
Faţă de târgurile organizate sau magazine, pe stradă vânzătorul negociază.
-Cum de îi daţi mai ieftin cu 5-10 lei faţă de vecinii de acolo?
-Depinde ce au mâncat. Ăştia au mâncat grăunţe, ăia au mâncat furaj.
„Dacă iei doi miei mai negociază, dacă iei un singur miel rămâne acelaşi preţ”, spune un client.
Preţul unui miel vândut pe stradă variază între 15 şi 25 de lei pe kilogram. La târg însă, preţul afişat, greu mai poate fi scăzut.
„Îl alege omul, se duce îl taie, îl cântăreşte, îl ştampilează doctorul, şi e sigur de ce ia. (Reporter: Care sunt riscurile dacă am cumpăra de pe stradă?) Aţi putea să luaţi şi un câine”, spune Gabriel Barbu, cioban din Dolj.
„Mă gândesc că fiind o piaţă organizată, e altceva”, spune un client.
Carnea ţinută în soare poate fi alterată sau poate transmite boli, spun medicii.