Deşi nu este atât de arătos, mărul românesc este infinit mai bun, mai gustos si mai aromat decât merele pe care le cumpărăm din import.
Specialiştii au analizat gustul, culoarea şi calitatea nutritivă a fructelor.
„Datorită faptului că a fost o toamnă lungă, coacerea a avut loc treptat, lent. Zahărul s-a fixat în cantităţi suficiente. De aceea în toamna asta merele sunt mai dulci”, a explicat Constantin Pîrîială, horticultor.
Potrivit statisticilor, producţia din acest an este estimată la 375.000 de tone, în creştere cu 7% faţă de sezonul anterior. Cele mai bune zone pentru cultivarea merelor sunt cele de deal.
„Aceste zone se caracterizează prin cele patru anotimpuri bine delimitate, diferenţe mari de temperatura între zi şi noapte, chiar în septemrbie am avut şi peste 10 grade”, a afirmat Mihail Coman, director Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti – Mărăcineni.
„Este de preferat să-l cultivăm pe soiuri fertile, pe soluri lutoase, luto-argiloase, luto-nisipoase cu suficientă umiditate”, a mai spus Constantin Pîrîială, horticultor.
Deşi merele noastre sunt printre mai bune, românii nu se numără printre cei mai mari consumatori. Suntem pe ultimul loc în Europa. Un român mănâncă, în medie, într-un an doar 5 kilograme de mere spre deosebire de cei din Danemarca şi Olanda unde se mănâncă circa 50 de kg pe cap de locuitor.