Întrebat la ce facultate este student, Marian Vanghelie a răspuns: „Administraţie Publică, că nu pot să studiez altceva dacă asta fac de 15 ani. Mă apuc acum să învăţ să fac marmeladă?”.
Pentru că a reuşit să-şi ia bacalaureatul abia la 33 de ani, Marian Vanghelie vrea neapărat să recupereze timpul pierdut departe de cărţi. Pentru asta s-a înscris la facultate.
„Încontinuu învăţăm şi până la urmă constatăm că tot proşti murim”, reflectează el. Cu astfel de filosofii de viaţă, Marian Vanghelie, cel care nu s-a ferit să spună că a crescut pe un maidan din Ferentari, a ajuns să facă şi să desfacă planuri pentru sectorul 5. Timp de 15 ani, până când DNA l-a ridicat de pe fotoliul de primar cu o pereche de cătuşe. Acum este cercetat penal, dar și student la Administraţie Publică.
„Deci, mă uitam la cursuri, mă uitam pe diagonală şi în proporţie de 70%-80% erau lucrurile pe care le-am practicat, înţelegeţi? Dacă vreţi, vă spun acum zece legi pe de rost. Înţelegeţi? Le-am învăţat pur şi simplu”, a mai spus el.
Exact legislaţia privind achiziţiile publice l-a adus în atenţia procurorilor Anticorupţie, iar ancheta îl încurcă acum să-şi aprofundeze studiile.
Marian Vanghelie a cerut magistraţilor să îi ridice arestul la domiciliu tocmai pentru a merge la cursuri: „Am explicat că au patru luni de când am fost arestat preventiv, trei luni de când sunt arestat la domiciliu. Am explicat că nu am pe cine să influenţez”. A explicat însă degeaba. Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti sunt de părere că Marian Vanghelie încă reprezintă un risc pentru ancheta DNA.
Situaţia şcolară a lui Marian Vanghelie nu este punctul lui forte, lucru pe care îl recunoaşte. „Câţi de zece aveţi?”, a fost întrebat el de reporteri. „N-am niciun zece, că n-am vrut să iau zece”, a mărturisit edilul suspendat.
Potrivit unor surse, cea mai mare notă a primarului Marian Vanghelie la facultate este şapte.
Primarul suspendat al sectorului 5 a fost trimis în judecată pentru nouă infracţiuni de luare de mită, nouă infracţiuni de abuz în serviciu şi şapte infracţiuni de spălare de bani.
Procurorii DNA spun că edilul suspendat ar fi primit mită de la mai mulţi oameni de afaceri, iar în schimbul banilor le-ar fi atribuit contracte de utilitate publică. În felul acesta, Marian Vanghelie ar fi prejudiciat bugetul sectorului 5 cu aproape 300 de milioane de lei.