Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt zilelor. O româncă studentă în UK este una dintre victime

Data actualizării: Data publicării:
ilustrație tunel siluete în umbră
Doar în Marea Britanie, peste 700 de persoane au postat mesaje pe această platformă, comparată de mama uneia dintre victime cu o versiune sinistră a unei aplicații de dating. Foto: Profimedia Images

Zeci de mii de oameni din toată lumea folosesc un website care oferă sfaturi explicite despre cum să te omori – pe forumuri publice, în livechat-uri și prin mesaje private, membrii site-ului discută despre spânzurare, otrăvuri, arme și gaze toxice, scrie The New York Times. Persoane străine își caută parteneri de sinucidere cu care să se întâlnească față în față pentru a-și lua viața împreună.

Roberta Barbos, o studentă româncă de 22 de ani de la Universitatea din Glasgow, a postat primul ei mesaj pe acest site după o despărțire, spunând că se simte „insuportabil de singură”.

Shawn Shatto (25 de ani) a scris că se simte oribil la jobul pe care îl avea într-un depozit din Pennsylvania, iar Daniel Dal Canto (16 ani) din Salt Lake City și-a împărtășit temerile legate de o afecțiune nediagnosticată de care suferea și despre care nu credea că se va mai vindeca vreodată.

La scurt timp după ce au scris pe acest site, niciunul dintre ei nu mai era în viață.

O investigație BBC a descoperit că peste 700 de persoane din Marea Britanie au postat pe acest website în căutarea unui partener cu care să se omoare.

Cu toate că membri site-ului sunt anonimi, NYT a identificat 45 de persoane care și-au pus capăt zilelor în SUA, Marea Britanie, Italia, Canada și Australia, numărul total de victime fiind mult mai mare.

Un website infiltrat de prădători sexuali în căutare de femei vulnerabile 

Peste 500 de membri – mai mult de două persoane pe săptămână – au scris „postări de adio” prin care au anunțat cum și când au de gând să își ia viața și nu au mai postat, apoi, niciun alt mesaj.

În multe dintre ele, oamenii povesteau cum încearcă să se sinucidă în timp real. Alții au descris cum au privit alți membri ai site-ului în timp ce își difuzau moartea prin livestreaming.

Investigația BBC a descoperit și persoane care se folosesc de acest site pentru a abuza sexual femei vulnerabile.

Craig McInally (31 de ani) a răspuns la mai multe postări în care femei tinere căutau un partener cu care să își ia viața. El a încurajat o femeie de 25 de ani să vină în apartamentul lui ca să „exerseze” sinuciderea.

Craig a sugrumat-o de mai multe ori până când femeia și-a pierdut cunoștința. Bărbatul a fost arestat, polițiștii descoperind că el le-a oferit „ajutor și sfaturi” asemănătoare și altor tinere vulnerabile.

roberta-baros-studentă-uk
Roberta Baros a început să posteze pe site după ce s-a despărțit de iubitul ei. Captură foto: BBC

„Am o grămadă de experiență cu spânzurarea... aș fi bucuros să te ajut”

Craig își găsea victimele pe același site. Una dintre ele a fost și Roberta Barbos, de 22 de ani, o tânără din România care studia psihologia la Universitatea din Glasgow.

Roberta și iubitul ei se despărțiseră de curând, iar tânăra a intrat într-o profundă depresie. Ea scria: „Uneori singurătatea doare atât de mult că de-abia mai pot să-mi stăpânesc [emoțiile].”

Craig i-a scris într-un mesaj privat pe același site și, mai târziu, pe WhatsApp că poate să o ajute. „Sunt din Glasgow și am o grămadă de experiență cu spânzurarea... aș fi bucuros să te ajut dacă dorești. Fără presiune, fără să te judec și în ritmul tău.”

Roberta s-a întâlnit cu Craig la o cafenea. Imediat după acea întâlnire, însă, tânăra a refuzat să se mai vadă cu Craig.

Câteva săptămâni mai târziu, procurorii din Glasgow au contactat-o pe Roberta. Craig a convins alte două femei de pe site să se întâlnească cu el, le-a agresat sexual și a încercat să le spânzure pe amândouă.

Între timp, Roberta a fost atrasă tot mai mult de site-ul pro-sinucideri. Ea a aflat mai multe informații despre otrăvuri și a început să comunice în privat cu un membru al site-ului din Bulgaria, care s-a oferit să o ajute.

„Mi-aș fi dorit să simt afecțiune adevărată înainte de a face asta”, i-a scris Roberta. Tânăra a reușit să scape de un prădător sexual, dar nu a scăpat de gândurile suicidare – în februarie, 2020, Roberta și-a pus capăt zilelor singură.

„E ca ceva dintr-un film de groază, dintr-o altă lume”, a spus mama Robertei, Maria Barbos. „Nu credeam că așa un website ar putea să existe. Sunt niște minți bolnave.”

Craig McInally a fost condamnat la cel puțin doi ani și trei luni de închisoare și va rămâne sub supraveghere pentru tot restul vieții.

A person in a hoodie immersed in the red hue of their laptop screen.
Platforma online a fost infiltrată de prădători sexuali care își caută următoarele victime pe site. Foto: Profimedia Images

„Unde altundeva ai merge ca să îți găsești un partener cu care să îți iei viața”

Din cauză că acest website este destul de mic și din SUA, autoritățile din Marea Britanie au spus că va fi „destul de greu” să facă ceva pentru a-l interzice.

Familiile victimelor care au folosit site-ul au spus că secțiunea de parteneri promovează în mod direct sinuciderea – ceva ce este interzis în Marea Britanie.

„Cred că este visul unui prădător [sexual] să aibă o categorie pentru parteneri ca asta”, a spus și Angela Stevens – fiul ei de 28 de ani, Brett, a cunoscut o femeie pe acest site cu care a închiriat o cameră unde amândoi s-au sinucis. „Pentru că este atât de deschis la abuzuri, cred că este foarte, foarte înfricoșător.”

Angela compară site-ul cu o versiune întunecată a unei aplicații de dating. „Unde altundeva ai merge ca să îți găsești un partener cu care să îți iei viața? Este complet sinistru.”

O investigație BBC din luna martie a descoperit că peste 130 de persoane din Marea Britanie s-au sinucis folosind o substanță chimică promovată pe acest site.

„Este dezgustător că cineva ar crea o platformă ca aceasta”, a spus Dr. Daniel Reidenberg, psiholog și director general al organizației Suicide Awareness Voices of Education. „Nu este nicio îndoială că acest site, așa cum a fost creat, folosit și cum i s-a permis să continue, este extrem de periculos.”

Administratorii site-ului spun că vor apăra platforma online

În 2021, site-ul atrăgea șase milioane de vizualizări pe lună, în medie – de patru ori mai multe decât National Suicide Prevention Lifeline, site-ul pentru prevenția sinuciderilor.

Cei mai mulți membri au raportat faptul că suferă de boli psihice și au sub 30 de ani.

Australia, Germania și Italia au reușit să restricționeze accesul la acest site de pe teritoriul lor, însă nu și SUA, unde legile care reglementează spațiul online diferă de la un stat la altul și ele rareori se aplică, potrivit investigație NYT.

Cei doi bărbați care administrează site-ul, Marquis și Serge (porecle folosite de ei), au promis că vor lupta împotriva oricărui efort de desființare a platformei lor.

Cei doi folosesc mai multe pseudonime și au șters aproape orice informație din mediul online care ar putea dezvălui identitatea lor reală.

Totuși, NYT a descoperit că aceștia trăiesc la mii de kilometri depărtare – unul se află într-un oraș din Alabama, altul în capitala statului Uruguay.

„Oamenii sunt responsabili pentru acțiunile lor la urma urmei”, a scris Marquis într-o postare. „Și nu sunt prea multe de făcut în această privință.”

Pentru a explica motivul pentru care site-ul lor există, Marquis a scris: „Această comunitate a fost făcută ca un loc unde oamenii pot vorbi liber despre problemele lor fără să își facă griji despre cum vor fi 'salvați' sau ce vorbe goale să zică.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se introduce taxa de autostradă în România, explicația de la Guvern. De ce nu se plătește la fel ca în...
Digi FM
Dan Negru, despre prima zi de școală a copiilor lui: „Eu nu sunt entuziasmat din cauza ghiozdanelor pe care...
Pro FM
CRBL încearcă să repare lucrurile cu fiica lui, după divorțul de mama ei: "Timpul le așază pe toate. Ne-am...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Cu câte salarii pot cumpăra românii o mașină rulată. Cum e în alte state europene
Newsweek
Casa de Pensii anunță care pensii au fost recalculate greșit? Pensionarii, păgubiți cu 2.400 lei
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
15 cupluri celebre care s-au cunoscut pe platourile de filmare. Iubiri mai spectaculoase decât în peliculele...
UTV
(VIDEO) Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a sari de pe un pod din Nashville