©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe reunit în Creta (16-26 iunie 2016) a stabilit reguli în ceea ce priveşte Sfânta Taină a Cununiei şi impedimentele la aceasta, informează Patriarhia Română.
Potrivit Marelui Sinod, unirea liberă dintre un bărbat şi o femeie este o condiţie indispensabilă în îndeplinirea căsătoriei.
În acelaşi timp, căsătoria civilă dintre un bărbat şi o femeie înregistrată legal nu are un caracter sacramental, ci ea constituie un act de coabitare asigurat de stat, diferit de căsătoria binecuvântată de Dumnezeu şi Biserica Sa, precizează Patriarhia.
Totodată, Biserica nu acceptă ca membrii ei să încheie contracte de coabitare cu persoane de acelaşi gen, precum şi nici o altă formă de coabitare diferită de căsătorie.
Conform tradiţiei canonice ortodoxe, care condamnă categoric bigamia precum şi a patra căsătorie, o căsătorie care nu este dizolvată irevocabil sau anulată, precum şi a treia căsătorie preexistentă constituie impedimente absolute pentru încheierea unei căsătorii.
Căsătoria între ortodocşi şi ne-ortodocşi este interzisă conform canonului, a hotărât Marele Sinod Ortodox din Creta, însă există şi excepţii.
„Posibilitatea aplicării iconomiei (excepţiilor, dispensei, n.r.) bisericeşti cu privire la impedimentele la căsătorie trebuie să fie reglementată de Sfântul Sinod al fiecărei Biserici Ortodoxe Autocefale, conform principiilor stabilite de sfintele canoane bisericeşti, în spiritul unui discernământ pastoral, astfel încât să servească mântuirii omului”, a decis Marele Sinod, potrivit Patriarhiei Române.
Căsătoria dintre ortodocşi şi ne-creştini este, însă, absolut interzisă, potrivit canoanelor.
La aplicarea tradiţiei bisericeşti cu privire la impedimentele la căsătorie, practica bisericească trebuie să ţină cont, în egală măsură, de prescripţiile legislaţiei civile cu privire la acest subiect, fără să depăşească limitele iconomiei bisericeşti, a mai hotărât Marele Sinod.
„Pentru a păstra unitatea de credinţă şi de viaţă spirituală în familie, tradiţia canonică strictă a Bisericii Ortodoxe a formulat explicit interdicţia căsătoriei credincioşilor ortodocşi cu persoane de altă confesiune creştină”, mai explică Patriarhia.
Totuşi, prin excepţie, din raţiuni pastorale în contexte socio-culturale multiconfesionale, Biserica Ortodoxă îngăduie căsătoria credincioşilor ortodocşi cu persoane de altă confesiune creştină, după obţinerea dispensei (aprobării speciale) de la episcopul ortodox al locului, care are cea mai înaltă responsabilitate pastorală în eparhie, detaliază Patriarhia Română.
În acest sens, la cea de-a doua Conferinţă Panortodoxă Presinodală din anul 1982, Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe au confirmat această practică a iconomiei sau dispensei, menţionând însă condiţia ca pruncii care se nasc dintr-o căsătorie mixtă să fie botezaţi în Biserica Ortodoxă.
Conform Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, numai episcopul conducător al eparhiei (chiriarhul) poate acorda dispensă bisericească pentru căsătorii mixte.
„În concluzie, în lumina celor menţionate mai sus, episcopul locului (chiriarhul) poate să acorde (ca excepţie de la regulă) dispensă pentru căsătoria religioasă a unei persoane creştin-ortodoxe cu o persoană de altă confesiune creştină”, precizează Patriarhia.
sursa: News.ro