Căsătorii pentru supraviețuire. Vremea extremă duce la creșterea numărului de căsătorii între minori, din cauza sărăciei 

Data publicării:
nunta cu minore in Pakistan
Pakistanul are al șaselea cel mai mare număr de fete căsătorite înainte de vârsta de 18 ani, din lume. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Evenimentele meteorologice extreme cauzate de schimbările climatice pun din ce în ce mai mult fetele în pericol, spun grupurile pentru drepturile omului, indicând că familiile strămutate din cauza sărăciei își căsătoresc copiii în schimbul banilor.

O fată avea doar 15 ani când s-a căsătorit, vara trecută, cu un bărbat de două ori mai mare decât ea, în districtul Dadu din provincia Sindh, din sudul Pakistanului, scrie DW. Nunta a avut loc cu puțin timp înaintea sezonului musonilor, care aduce ploi torenţiale și inundații.

Familia era îngrijorată că s-ar putea repeta dezastrul din 2022, când ploi masive și inundații fără precedent au scufundat o treime din țară sub ape, strămutând milioane de oameni și ruinând recoltele.

Familia acesteia a fost, de asemenea, strămutată din cauza dazastrelor provocate de schimbările climatice, iar tatăl ei, Allah Bukhsh, un muncitor agricol, și-a pierdut mijloacele de existență.

Neputând să-și hrănească familia, tatăl fetei a decis să o căsătorească în schimbul a 200.000 de rupii pakistaneze (650 EUR).

Am luat decizia de a evita suferința. Nu este un lucru ușor de făcut”, a spus acesta pentru DW.

Fata a spus că inițial a fost fericită că este căsătorită, „dar lucrurile nu sunt atât de ușoare pe cât mă așteptam”.

Tânăra, acum în vârstă de 16 ani, a născut un copil anul acesta. „Acum responsabilitățile mele s-au dublat”, spune ea.

Căsătorii pentru supraviețuire

Căsătoriile între copii sunt răspândite în diferite regiuni ale națiunii islamice. Potrivit datelor publicate de guvern anul trecut în decembrie, Pakistanul are al șaselea cel mai mare număr de fete căsătorite înainte de vârsta de 18 ani din lume.

Vârsta legală pentru căsătorie variază de la 16 la 18 ani în diferite regiuni, dar legea este rar aplicată.

Grupurile pentru drepturile omului spun că fenomenele meteorologice extreme pun din ce în ce mai mult fetele în pericol.

Sunt 45 de cazuri de căsătorii între copii înregistrate în Dadu în ultimul an și cred că ar putea fi alte zeci care nu sunt înregistrate”, a declarat Niaz Ahmed Chandio, coordonatorul Comitetului pentru Drepturile Copilului, un ONG local, pentru DW.

Activiștii spun că, adesea, în aceste cazuri, căsătoria înseamnă supraviețuire, familiile fiind disperate să găsească vreun mijloc pentru a supraviețui.

Mashooque Birhmani, fondatorul ONG-ului Sujag Sansar, care lucrează cu cercetători religioși pentru a combate căsătoria copiilor, a declarat că sărăcia și strămutarea obligă familiile să-și dea fiicele în căsătorie în schimbul banilor.

Acestea sunt căsătorii de supraviețuire determinate de sezonul musonic și motivul din spatele căsătoriei unei fete este reducerea costurilor de hrănire acasă în timpul calamității climatice”, a spus Sansar.

Osama Malik, un avocat, împărtășește o părere similară.

Inundațiile din ultimii ani au fost devastatoare, ducând la distrugerea recoltelor și a animalelor, iar fermierii săraci au fost forțați să-și căsătorească fiicele de îndată ce ajung la pubertate”, a spus Malik.

Fenomene meteo extreme, risc crescut de căsătorii între minori

Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a declarat că Pakistanul a făcut „pași semnificativi” în reducerea căsătoriilor între copii în ultimele două decenii.

Cu toate acestea, țara a suferit în mod semnificativ de pe urma impactului schimbărilor climatice, a menționat acesta, citând ca exemplu inundațiile din 2022.

Dovezile arată că astfel de evenimente meteorologice extreme sunt corelate cu un risc crescut de căsătorie între copii”, a spus UNICEF într-un raport după inundații.

Într-un an cu un eveniment de această gravitate, ne-am aștepta să vedem o creștere cu 18% a prevalenței căsătoriilor între copii, echivalent cu ștergerea a cinci ani de progres”, se spune în raport.

Guvernul Sindh, cu toate acestea, a negat rapoartele conform cărora insecuritatea economică determinată de climă ar cauza căsătorii între copii în provincie.

Nu există căsătorii de minori în Dadu, iar fetele care se căsătoresc sunt adulți, nu mirese copii”, a declarat Hidayat Ali Shah, director adjunct al Autorității pentru Protecția Copilului din districtul Dadu, pentru DW.

Fetele sunt văzute ca o povară în familiile mai mari. Această gândire patriarhală trebuie abordată prin conștientizare”, mai spune un expert în drepturile omului.

Căsătoriile între copii duc adesea la probleme de maternitate timpurie și de sănătate a aparatului reproducător pe tot parcursul vieții. De asemenea, fetele rămân fără perspective de educație și angajare, făcându-le vulnerabile și complet dependente de familiile lor pentru supraviețuire.

Părinții și comunitățile locale trebuie educate cu privire la pericolele căsătoriei între copii și impactul acesteia asupra vieții fetelor tinere.

Consolidarea și aplicarea legilor și a măsurilor de securitate socială din partea guvernului și a grupurilor de ajutor sunt esențiale pentru a aborda problema în rândul comunităților vulnerabile”, mai spune un expert de la Comitetul pentru Drepturile Copilului, pentru DW.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri