„Cartierul Cotroceni în zona Eroii Sanitari este în zonă protejată, se cheamă zona protejată 45. Suntem pe aliniamentul de demarcaţie. Aici cei de la Metrorex nu aveau voie să facă activităţi care provoacă degradarea clădirilor protejate sau sunt incompatibile cu statutul de zonă protejată”, spune un localnic.
Aceste reglementări speciale pentru zona Eroii Sanitari ar avea şi un motiv.
„Sunt probleme legate de sol. Au început să se desprindă scările de casă sau subsoluri inundate. Ştiu că aici e albia Dâmboviţei şi pânza freatică este mai sus”, spune Angela Răcăşan.
Locuitorii spun că, în aceste condiţii, se explică de ce casele lor au de suferit de pe urma lucrărilor pentru magistrala 5. Dincolo de problemele de sol, imobilele din zonă sunt foarte vechi.
„Casele din spatele nostru sunt monumente istorice care au un grad suplimentar de protecţie. În mod normal constructorul trebuia să conceapă măsuri de asigurare pentru că sunt case de 100 de ani”, spune Iulian Ungureanu.
Ajutați de avocați, locuitorii spun că au trimis mai multe solicitări autorităților prin care au cerut să vadă dacă documentația emisă este legală sau dacă se respectă normele speciale din zonă.
„Comunicarea autorităţilor lipseşte cu desăvârşire. Primărie, Minsiterul Transporturilor care are are în subordine Metrorexul. Inspectoratul de stat în construcţii care ar trebui să se asigure că orice şantier nu afectează cetăţenii”, spune Irina Zamfirescu, reprezentanta unui ONG.
Cele mai mari probleme au apărut la sfârşitul lunii decembrie, când o suprafaţă importantă s-a surpat din cauza lucrărilor de metrou. Atunci autorităţile au evacuat mai multe familii dintr-un imobil care risca să se prăbuşească.
Acum, oficialii Primăriei Capitalei îi liniştesc pe oameni şi le transmit că toate avizele sunt obţinute legal, dar şi că s-au făcut studii care arată că zona nu mai prezintă alte pericole.