Actualizare 12.01. Lucian Bolcaș a detaliat, în direct la Digi24, o parte a motivele din spatele deciziei sale, în contextul politic actual.
„N-aș fi vrut ca numele meu să fie un pretext de disensiune în USL”, a spus Lucian Bolcaș, adăugând că nu ar vrea ca o eventuală numire a sa să se răsfrângă în mod negativ asupra CCR, a cărei bună funcționare și-o dorește de aproape jumătate de secol.
„Există oameni care, în virtutea unor jocuri politice, vor să specculeze, creând tensiune în interiorul USL”, a spuns Lucian Bolcaș, referindu-se la „dușmanii politici”.
„În discuția cu premierul, totul a fost legat de demnitate, de crezuri politice și de credința în democrație”, a adăugat el.
În ceea ce privește afirmația lui Traian Băsescu, care a spus că nu va fi prezent la depunerea jurământului, în cazul în care ar fi numit în plenul CCR, Lucian Bolcaș a spus: „Nu putea să mă deranjeze, jurământul de fidelitatea nu se depune față de Băsesescu, cu față de popor și Dumnezeu, să nu se confunde aceste două entități”.
„Punctul meu de vedere despre democrtație este că este un atribut al votului, al poporului, a Parlamentului, domnul Băsescu vrea să desființeze Parlamentul, ce să facem, suntem pe poziții divergente”, a adăugat el.
--------
Lucian Bolcaş, care a făcut această declaraţie la un post de televiziune, a fost în această dimineaţă la sediul Guvernului, pentru o discuţie cu liderul PSD, premierul Victor Ponta, potrivit Mediafax.
Premierul a declarat, vineri, că Lucian Bolcaş rămâne propunerea PSD pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională şi că liberalii au acceptat joi această propunere.
Nominalizarea lui Lucian Bolcaș la Curtea Constituțională a strârnit reacții extreme. Pe de o parte este privită cu ostilitate de către opoziție, care subliniază trecutul controversat al politicianului naționalist, în timp ce puterea spune că este un bun profesionist.
Lucian Bolcaș a fost avocatul lui Adrian Năstase în dosarul Trofeul calităţii.
El urma să o înlocuiască pe Iulia Motoc la Curtea Constituțională, în condițiile în care aceasta îşi începe mandatul de judecător la CEDO.
În prezent, plenul de nouă judecători al CCR este dominat de judecătorii propuși de Traian Băsescu și de PDL. Conform Constituției, Adminstrația Prezidențială, Senatul și Camera Deputaților nominalizează câte trei membri.
Potrivit Constituției, Curtea Constituţională se compune din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit.
Componența actuală a CCR, aici.