Istoria Grupului Bilderberg începe după cel de-al Doilea Război Mondial. Prima reuniune oficială a avut loc în 1954, în localitatea olandeză Oosterbeek. Numele grupului a fost dat după locul în care s-a organizat întâlnirea, hotelul Bilderberg, al cărui proprietar era Prințul Bernhard, tatăl fostei Regine a Olandei.
Printre membrii organizaţiei, considerate a fi semiocultă, se numără lideri politici din lumea occidentală, oameni de afaceri, bancheri şi academicieni. Grupul Bilderberg are o agendă globalistă şi susţine că noţiunea de suveranitate naţională este depăşită.
„Este un grup format din oameni foarte puternici care împart aceeaşi ideologie, cea a banilor şi cea a unei societăţi pe bani la nivel mondial. Sunt elite din America de Nord şi Europa care vor să controleze necesităţile vieţii pe Planetă”, explică Daniel Estulin, jurnalist de investigaţie.
Din cauza caracterului secret al întâlnirilor şi al refuzului de a emite comunicate de presă, grupul a fost acuzat adesea de comploturi la nivel mondial. Astfel, organizaţia Bilderberg a fost suspectat că pe agenda întâlnirii din 2010 s-ar fi aflat un potențial atac asupra Iranului și viitorul colaps al euro. După colapsul monedei unice, soluția salvatoare pentru ieșirea din criză ar fi impulsionarea apariției unei monede mondiale, emisă de o bancă centrală globală. Aceasta s-ar traduce prin încercarea de a face din FMI un fel de Trezorerie mondială, sub egida ONU.
Din Grupul Bilderberg fac parte aproximativ 180 de personalități politice, culturale, economice, universitare, care se întrunesc în fiecare an în luna mai, alternativ în 50 de state din Europa și America.