„Planul Ungariei de cumpărare de terenuri agricole pe teritoriul României se încadrează în iniţiativa mai largă a ţărilor central-europene de a-şi proteja controlul teritorial şi economic”, spun analiștii de la Stratfor.
În opinia acestora, iniţiativa vine pe fondul crizei Uniunii Europene. „UE este împotmolită într-o criză tot mai profundă, în care Bruxelles-ul se concentrează pe problemele ţărilor din zona euro, în timp ce Rusia devine relativ mai influentă. Ca răspuns, ţările din Europa Centrală şi de Est îşi reevaluează strategia de politică externă”.
„Din Polonia până în Bulgaria, este din ce în ce mai clar că o aliniere aproape automată cu Occidentul nu mai este politica externă din oficiu, în lumina creşterii incertitudinii cu privire la viitorul continentului”, se mai arată în analiza Stratfor.
Radu Carp, secretar executiv al PDL, a insistat asupra faptului că analiza nu ține cont de realitățile din Translivania, unde „și românii, și maghiarii țint atât de mult la terenul lor, încât nu-l vor vinde”.
„Ei vor continua să locuiască pe acel teren, să-l cultive și să nu-l vândă. Cine face o asemenea analiză nu cred că cunoaște realitățile din zonele în care maghiarii se învecinează cu românii în Transilvania. Analiza pe care ați prezentat-o nu este una dintre cele mai strălucite. Pentru că pornește de la o chestiune particulară și face considerații geopolitice și include și Rusia în acest joc”, a explicat Radu Carp.
„Problema trebuie pusă în termeni europeni: sunt și români care au achiziționat case, terenuri în Ungaria, care s-au mutat cu familia și care vin la muncă în România, în zonele de frontieră”, a mai spus secretarul executiv al PDL.
La rândul său, senatorul PSD Ecaterina Andronescu a calificat drept „pure speculații” concluziile Stratfor. „Atât timp cât România este o țară integrată în UE, atât timp cât noi avem o legislație pe care trebuie să o respectăm, așa cum o respectă orice țară din UE, asemenea lucruri mi se par pure speculații”, a declarat Ecaterina Andronescu.
Preşedintele Traian Băsescu a trimis, marți, legea vânzării terenurilor către străini la reexaminare, pentru că, în prima formă, actul normativ ar fi incomplet, în opinia șefului statului. Între timp, s-a iscat vâlvă: ungurii îşi fac planuri să cumpere pământ în România.