„Obţinerea a 9 posturi de comisar pentru femei a fost o adevărată luptă. Am început cu doar trei candidate femei, la finele lunii iulie, şi am stat toată luna august pe telefoane, în timp ce dumneavoastră eraţi la soare, încercând să măresc acest număr. Am reuşit să dublez numărul lor. Chiar şi până joia trecută a trebuit să mai lupt pentru două dintre ele. Iar acum sunt aici cu nouă candidate femei”, a declarat Jean-Claude Juncker, viitorul preşedinte al Comisiei Europene.
În viitoarea comisie sunt 9 femei comisar, printre care şi Corina Creţu.
Noul preşedinte desemnat al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi-a anunţat echipa cu care va lucra în următorii cinci ani. Sunt 27 de portofolii în noua Comisie Europeană, care îşi va intra în drepturi la 1 noiembrie.
„Portofolii cheie vor fi în responsabilitatea unor femei: Politică Regională, Comerţ, Justiţie, Competiţie, Piaţa Internă şi Industrie, Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale”, a adăugat el.
„Este un succes pentru Româniat, este o recunoaştere a faptului că vocea României contează pe plan european. Politicile Regionale sunt pentru România un obiectiv fundamental”, a spus astăzi Victor Ponta.
Numirea Corinei Creţu în funcţia de comisar european pentru Politică Regională vine după aproape două săptămâni de dispute pe scena politica internă. Opoziţia a contestat nominalizarea Corinei Creţu fără audierere prealabilă în Parlamentul României şi l-au reclamat pe Victor Ponta chiar la preşedintele Comisiei Europene. În timp ce la Bucureşti politicienii se certau, de la Bruxelles a apărut informaţia că România nu mai primeşte Politica Regională, ci portofoliul intitulat Ajutor Umanitar.
Preşedintele Traian Băsescu declara că anunţul potrivit căruia România va lua portofoliul Ajutor Umanitar a fost o glumă.
„România va avea un portofoliu cu care nu o să ne fie ruşine. Dar Victor Viorel s-a speriat de o glumă şi s-a temut că i-am stricat negocierile complicate. Caraghios”, afirma preşedintele Traian Băsescu.
Câţi bani va primi Corina Creţu de la Comisia Europeană
În calitate de comisar european, Corina Creţu va primi un salariu lunar de peste 20.000 de euro, o indemnizaţie de reprezentare de peste 600 de euro pe lună şi peste 3.100 de euro pentru chirie.
Doar pentru instalarea în funcţie, titularul unui comisariat încasează peste 41.000 de euro. Alţi 20.000 de euro îi ia la încheierea mandatului.
În funcţie de durata acestuia, foştii comisari primesc între 8.200 şi 13.400 de euro lunar. La acestea se adaugă alocaţii familiale de peste 10.000 de euro pe lună.
Motive de teamă pentru unii comisari europeni
Până să fie învestiţi în funcţie, la 1 noiembrie, toţi comisarii europeni trebuie să treacă de audierile din comisiile de specialitate din Parlamentul European. Iar unii dintre ei au motive să se teamă de un eşec.
Spaniolul Miguel Arias Canete, care a primit portofoliul Energie şi Schimbări Climatice, ar putea fi taxat pentru declaraţiile sale cu tentă misogină. În mai, în cadrul unei dezbateri televizate, el a spus că este complicat să ai o dezbatere cu o femeie, întrucât a arăta superioritate intelectuală ar putea fi considerat ceva sexist în fața unei femei lipsite de apărare.
Şi Alenka Bratuşek, care a fost desemnată comisar pentru Uniunea Energetică şi vice-preşedinte al Comisie Europene, ar putea avea probleme. Pe Internet circulă o înregistrare video în care aceasta fredonează un cântec din perioada comunistă.