Ţăranii din judeţul judeţul Sibiu ştiu că la sfârşitul lunii ianuarie cerbilor le cad coarnele. O pereche de coarne găsite în pădure valorează, la o primă estimare, cel puţin 200 de euro.
,,Pot sa spun că merge destul de bine. Spre exemplu, am găsit acum un an vreo trei perechi de coarne şi le-am dat cu aproximativ 2.000 de euro", explică un tânăr cât de rentabilă este afacerea cu trofee de animale.
Coarnele sunt cumpărate de persoane care le vând pe internet sau la mica publicitate. Dar la preţuri mult mai mari.
Conform legii, capetele sau coarnele găsite în păduri aparţin fondurilor de vânătoare, adică Direcţiilor Silvice sau Asociaţiilor Particulare de Vânători şi Pescari. Toţi cei care şi-au făcut o pasiune din adunarea coarnelor şi cei care le cumpără, încalcă de fapt legea, spun autorităţile.
„Aceste trofee sunt atent monitorizate pentru a fi recoltate în apogeul lor şi pentru a avea greutatea cea mai mare. Coarnele care cad în fiecare an, dacă sunt găsite de cineva, normal ar trebui predate gestionarului fondului de vânătoare", spune inginerul Ioan Terea, directorul Direcţiei Silvice Sibiu.
,,Legea vânătorii" din România mai spune că scoaterea din ţară a trofeelor de vânat sau a faunei vii de interes cinegetic, fără respectarea dispoziţiilor legale, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la un an la cinci ani, sau cu amendă de la 15.000 la 30.000 lei.