Plin de entuziasm, zeci de oameni au înfruntat frigul şi ploaia ca să participe la plantarea celor 100 de tei importanţi din Italia.
- Sunt în culmea fericirii. Am așteptat asta, păcat că a durat așa mult.
- Mă simt plină de energie și am așteptat atâta timp ziua asta, încât astăzi dimineață am crezut că au trecut cinci ore, 20, cred că săptămâni întregi.
Sunt oameni care au protestat în 2013, atunci când teii, care fac parte din istoria oraşului, au fost înlocuiți cu salcâmii japonezi. În acel moment a fost creat și proiectul "Iașul iubește teii". 13.000 de oameni s-au alăturat acestei iniţiative.
Alexandrina Dîngă, unul din liderii mișcării "Iașul iubește teii": „Din păcate, a durat foarte mult. Am avut nevoie de doi ani și jumătate să vedem că administrația poate să înțeleagă că e important să asculți de vocea cetățenilor.”
„Sunt emoții și e, poate e mult spus, victorie a societății civile. E act de democrație”, a spus un alt voluntar.
Mihai Chirica, primarul interimar al municipiului Iași: „De azi încolo spunem că am deschis ușile pentru o nouă abordare între societatea civilă și administrația publică.”
Cheltuielile pentru aducerea din Italia a celor 100 de tei şi pentru plantarea lor s-au ridicat la peste 20.000 de euro.
Laurențiu Ivan, directorul Servicii Publice Iași: „În cazul foarte puțin probabil că un tei nu se va prinde, acesta va fi înlocuit cu un alt exemplar. Noi avem certificate de garanție și de conformitate emisă de către furnizor.”
Pe parcursul a aproape trei ani, administraţia ieşeană a cheltuit peste 300.000 de lei cu scoaterea teilor, plantarea salcâmilor japonezi și, acum, înlocuirea acestora cu tei.