Iaurturile cu adaosuri, adevărate bombe alimentare
Studiul a fost realizat de către o echipă de experți a APC, coordonată de Costel Stanciu, cadru universitar, și și-a propus analiza ingredientelor folosite, identificarea aditivilor alimentari utilizați care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale, analiza zahărului adăugat în acest tip de produs și impactul acestuia asupra obezității.
Din punct de vedere a ingredientelor folosite, APC spune: ”fabricarea iaurtului comercial a transformat schema preparării iaurtului tradițional într-o tehnologie în care s-au adăugat multe și neștiute noutăți și secrete, atât în ce privește materiile prime și ingredientele, dar și în ceea ce privește modul de fabricare”.
Zeci de adaosuri strecurate
Analizele au arătat că ”în afară de iaurt, în acest tip de produs s-a mai identificat: zahăr, sirop de glucoza-fructoza, glucoză, sirop de zahăr caramel, malţ din orz, sirop de zahăr invertit, amidon modificat, amidon din porumb ceros, acid citric, citrat de sodiu, azot, guma guar, gumă arabică, gumă caruba, aspartam, acesulfam K, carmin, complexe de cupru ale clorofilelor şi clorofilinelor, caragenan, concentrat de morcovi negri, extract de ardei, suc concentrat de sfeclă roșie, suc de vișine, suc de banane, suc de piersici, concentrat de struguri, suc de lămâie, suc de caise, suc de pepene roşu, suc de kiwi, piure de afine, piure de banane, piure de căpşuni, piure de caise, piure de piersici, gem de căpşuni, sirop de struguri, extract de urzică, extract de spanac, zer, lapte praf degresat, culturi de iaurt, dextroză, şofrănel, gelatină alimentară, apă, proteine din lapte, pastă de alune, sare alimentară, pudră de cacao, pectine, unt de cacao, porumb, faină de orez, faină din seminţe de caruba, griș de porumb, praf de vanilie, miere de albine, bucăţi de ciocolată, curcuma, caramel, betacaroten, culturi lactice selecţionate, lapte praf degresat, fermenţi lactici selecţionaţi, fermenţi de iaurt, smântână, fructe de pădure (mure, afine, zmeură,merişor), antocianine. Niciunul din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională a iaurtului cu adaosuri (iaurt, bucăţi de fructe/miere de albine/alte ingrediente naturale)”, spun specialiștii APC.
Până la 11 lingurițe de zahăr pe cutia de iaurt
Cantitatea de zaharuri găsită în unitatea de vânzare a variat între 7 grame şi 55,2 grame, adică între o linguriţă şi jumătate de zahăr şi 11 linguriţe de zahăr, au reliefat analizele. În plus, la 61% dintre iaurturile analizate s-au folosit arome sintetice, la 29% dintre iaurturile analizate s-a folosit amidon, la 28% dintre iaurturile analizate s-a folosit un preparat de fructe, care este de fapt un amestec de sucuri de fructe şi legume (morcov negru, sfeclă roşie). La 24% dintre iaurturile analizate s-a folosit concentrat de morcov negru și la 17% dintre iaurturile analizate s-a folosit sfeclă roşie.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
În cele 61 de iaurturi cu adaosuri s-au identificat 18 aditivi alimentari: arome sintetice, aspartam, acesulfam K, caragenan, acid citric, citrat de sodiu, citrat de calciu, caramel, carmin, esteri lactici ai mono şi digliceridelor cu acizi graşi, complexe de cupru ale clorofilelor şi clorofilinelor, azot, gumă lacust, guma guar, guma arabică, guma de caruba, guma acacia şi antocianine.
Cunoscutele E-uri găsite sunt de natură să provoace hiperactivitate şi probleme gastrointestinale (E150a), distrugerea smalțului dentar (E330), efecte secundare precum greaţă, vomă, crampe abdominale şi musculare, reacţii alergice, amorţirea extremităţilor, oboseală, ritm cardiac anormal, crize, ameţeală, respiraţie greoaie (E331), alergii (E412).
Analizele au identificat prezența E407 – caragenan, agent de îngroșare (efect toxic, putând provoca ulcer și cancer), E410 – gumă de carruba, agent de îngroșare (scăderea eficienței anumitor substanțe (enzime) care ajută digestia), E414 – gumă de acacia (arabică), emulgator.
Pe lângă E-uri au fost identificați îndulcitori sintetici care ”au o putere de îndulcire care poate fi de până la de 200 de ori mai mare decât zahărul”. Potrivit APC, aceștia pot declanșa o serie de afecțiuni medicale, cum ar fi: boala Alzheimer, boala Parkinson, boala Basedow-Graves, epilepsie, scleroză multiplă, diabet și depresie.
Din punct de vedere a zaharurilor, APC avertizează: „Iaurturile cu adaosuri au un conţinut ridicat de zahăr per unitatea de vânzare/bucată, care ajunge până la 11 linguriţe de zahăr. Acestea sunt de fapt amestecuri din iaurt, sucuri de fructe şi legume în proporţii neclare, amidon modificat, făinuri de orez/soia şi aditivi alimentari. Denumirile sub care sunt vândute sunt înşelătoare, induc impresia unor amesctecuri formate din iaurt şi bucăţi de fructe. Având în vedere atât cantitatea mare de zahăr continuta, cât şi compoziţia nespecifică, încărcată din punct de vedere chimic, nu recomandăm ca acest tip de produs să facă parte din alimentaţia copiilor.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News