Metoda inedită prin care un medic învață copiii să mănânce sănătos
În Europa, obezitatea infantilă a atins cote alarmante. Si în România, 1 din 3 copii are probleme cu greutatea, potrivit unui studiu la care a participat şi un medic român. Ca să schimbe aceste cifre, endocrinologul Veronica Mocanu, din Iaşi, luptă pentru un viitor mai sănătos al celor mici: merge în grădiniţele şi în şcolile primare ca să-i înveţe pe copii beneficiile alimentaţiei echilibrate şi ale sportului.
Dr. Veronica Mocanu: Când plecă capra, lupul veni la uşă şi începu să vorbească cu glas piţigăiat: eu sunt mama, deschideţi fuga uşa. V-am adus bunătăţi să mâncaţi ca să creşteţi mari şi puternici. Ce mâncare ne-ai adus? întrebară ieduţii. V-am adus o traistă plină cu dulciuri. Eşti lupul. Mama ne-ar fi adus o traistă plină cu lapte, plină de calciu şi vitamine. Nu deschidem uşa!
Prin poveşti. Aşa îi învaţă Veronica Mocanu pe copii cum să crească sănătos. De şase ani, medicul endocrinolog bate Iaşiul în lung şi în lat pentru a face cunoscute beneficiile unui stil de viaţă echilibrat. Proiectul său, "Traista cu sănătate" a ajuns în peste 100 de clase de grădiniţă şi şcoală primară.
Prof. dr. Veronica Mocan, medic primar endocrinolog: Noi folosim foarte mult imagini. Toate discuţiile despre alimentaţie intră într-o poveste şi traista cu sănătate se transformă într-o traistă fermecată care îi ajută pe copii să crească sănătos. M-am gândit că cel mai bun simbol este o traistă, traista care este un simbol pentru portul popular, dar este şi măsură. Când pleci cu traista, pui în traistă cât poţi duce. Nu pui kilograme de cartofi, 10 pâini. Pui o anumită cantitate care îţi trebuie pe ziua aceea.
"Grădiniţa cu Program Prelungit Nr.16" din Iaşi este prima unitate în care a fost introdus proiectul "Traista cu sănătate". În scurt timp, copiii au înţeles că este mai bine să mănânce fructe, legume şi cereale şi că dulciurile nu sunt sănătoase.
-Ce îţi place să mănânci?
-Mănânc şi oleacă de cireşe şi pară.
-Bomboanele, dulciurile sunt sănătoase?
-Nu.
-Ciocolata?
-Nu.
Efectele asupra sănătăţii nu au întârziat să apară. După 6 ani de la implementarea proiectului, în această grădiniţă niciun copil nu are probleme cu greutatea.
Ana Darie, profesor învăţământ şcolar, "Grădiniţa cu Program Prelungit Nr.16": Măsurătorile ne-au arătat că obezitatea s-a redus la 0 şi supraponderabilitatea a scăzut.
Liliana Valicu, director, "Grădiniţa cu Program Prelungit Nr.16": Stilul de viaţă sănătos e o politică a unităţii noastre. Am reuşit să eliminăm din alimentaţia copiilor toate dulciurile rafinate. Copiii nu consumă desert la masa de prânz, iar masa de fructe e obligatorie la ora 10. Avem activităţi de mişcare, exerciţiile fizice pe care le efectuăm în anumite etape.
Prof. dr. Veronica Mocanu, medic primar endocrinolog, coordonator proiect "Traista cu sănătate": Copiii de la grădiniţă sunt cei mai importanţi în program pentru că de la această vârstă îşi formează comportamentele alimentare mergând până la 12 ani, deci şi ciclul primar este important să continuăm să formăm aceste obiceiuri sănătoase.
Şi asta pentru că numărul copiilor cu exces ponderal a crescut alarmant în ultimii ani nu doar în Iaşi, ci în toată ţara. De vină sunt alimentaţia nesănătoasă şi sedentarismul. În 2017, Petru avea, la 8 ani, 46 de kilograme. Cu şapte mai mult decât greutatea normală pentru vârsta lui. Când şi-au dat seama de problemă, părinţii l-au dus imediat la spital.
Florentina Ciorbă, mama lui Petru: A fost un şoc să vezi primul diagnostic „obezitate". Şi mă uitam şi nu îmi venea să cred şi atunci asta a fost semnalul de alarmă.
Petru Ciorbă: E adevărat că a fost chiar mai greu cu burtă de 46 kilograme. Nu mai rezistam. Nu puteam nici să mă ridic de pe scaun.
Prof. dr. Veronica Mocanu: Părinţii în general nu sesizează ce înseamnă excesul de greutate. Obezitatea nu e un semn de bunăstare, ci e un semn de boală.
Obezitatea vine la pachet cu o serie de alte afecţiuni: diabet şi boli cardiovasculare, care se întâlneau, în trecut, doar la adulţi. De aceea, medicul Veronica Mocanu crede că proiectul "Traista cu sănătate" ar trebui implementat în toate grădiniţele ca program de prevenţie, în care educatorii fac front comun cu specialiştii.
Prof. dr. Veronica Mocanu: Educatorii trebuie să-şi concentreze atenţia asupra lecţiilor privind alimentaţia sănătoasă şi privind promovarea activităţii fizice. Împreună să reuşim să asigurăm un viitor mai sănătos copiilor noştri.
Rolul familiei este deosebit de important. Educaţia alimentară trebuie să înceapă acasă. Doar aşa pot fi schimbate previziunile sumbre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Studiile arată că, până în anul 2030, 90% din populaţia lumii va fi supraponderală.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News