Hackerii ruși spionează România

Data publicării:
hacker getty-1

APT28 şi Sofacy sunt doar două dintre numele unui grup de spioni cibernetici din spatele unor atacuri complexe dar discrete, desfăşurate în ultimul deceniu. În colaborare cu serviciile secrete, producătorul de antiviruşi Bitdefender a aflat că membrii acestui grup de hackeri sunt vorbitori de limba rusă. Iar printre ţintele lor s-au numărat atât instituții guvernamentale din România, cât şi companii de importanţă strategică din Romania, Germania şi Ucraina.

Activitatea hackerilor acestui grup a fost mai intensă după evenimente internationale majore, precum tratativele de pace dintre rebelii pro-ruşi si fortele guvernamentale din Ucraina. Potrivit Bitdefender hackerii au colectat date şi informaţii legate de teme sensibile pentru Rusia. Însă nimeni nu poate şti cu adevărat care este relaţia dintre grupul de spioni şi autorităţile de la Moscova. Dacă este una de subordonare sau una de colaborare. Studiul companiei româneşti de securitate cibernetică spune că descoperirile făcute în cazul grupului Sofacy sprijină ipoteza că statele care deţin capacităţi tehnologice avansate sunt liderii unui nou val al spionajului cibernetic bazat pe software periculos.

Asta deoarece hackerii au acţionat cu ajutorul unor viruşi informatici şi troieni infiltraţi în calculatoarele instituţiilor publice şi ale companiilor europene. Un alt studiu realizat, în mod ironic, de un producător rus de programe antivirus, Kaspersky, spune că hackerii grupului Sofacy au dezvoltat inclusiv unelte prin care fură informaţii din reţele informatice închise, care nu sunt conectate la internet. Accesul la aceste date se face prin intermediul unor dispozitive conectate la porturile USB.

Cei de la Kaspersky spun că anul acesta activitatea grupului de hakceri a fost de 10 ori mai mare decât în mod normal. Ceea ce confirmă şi descoperirea celor de la Bitdefender, conform căreia spionii cibernetici lucrează asiduu în timpul unor evenimente importante. Anul acesta Rusia a intrat în războiul din Siria, pe un front pe care deja acţionau puterile occidentale.

Totuşi, Rusia nu este singura ţară care are spioni cibernetici în slujba sa.

Toate puterile mondiale şi nu numai, încearcă să îşi construiască un avantaj strategic în lumea virtuală. Serviciile secrete americane nu au ascuns niciodată faptul că angajează hackeri, iar dezvăluirile lui Edward Snowden au scos la iveală un complex sistem de monitorizare a datelor. Guvernul Israelului încurajează dezvoltarea unei uriaşe industrii de securitate informatică. China a fost acuzată în repetate rânduri de spionaj online. Chiar şi Coreea de Nord şi-a demonstrat supremaţia în acest domeniu după ce serverele studiourilor cinematografice Sony au fost atacate înaintea lansării unui film despre Kim Jong-un.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul exotic de coșmar pe care românii îl cresc în casă. Copiilor le e frică să pună mâna pe...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani