După ce mii de români au ieşit pe străzile din Bucureşti, Cluj, Braşov, Galaţi, Iaşi şi Alba Iulia să ceară statului să protejeze pădurile de tăieri ilegale, premierul vrea să interzică exporturile de lemn pe perioadă nedeterminată. Nu poate să dea însă Ordonanţă de Urgenţă pentru că Ministerul Justiţiei nu a dat avizele obligatorii. Furios, a dat un ultimatum care aduce cu o ameninţare.
Victor Ponta, premierul României: Vă rog până săptămâna viitoare să găsiți o soluție. Sau să vă găsiți toți de la Justiție altceva de lucru.
Activiştii de mediu salută ideea.
Corneliu Belciug, director de programe Green Revolution: Eu cred că decizia vine oarecum la pachet cu ceea ce se întâmplă zilele acestea, cu discuţiile legate de noul Cod silvic şi cu grija pe care statul văd că începe să o acorde pădurilor.
La fel de adevărat este, spun oamenii de afaceri, că firmele care au contracte de export vor avea pierderi mari. Premierul nu a vorbit despre acest aspect. Iar un fost ministru al Pădurilor, aflat acum în Opoziţie, spune că ideea prim-ministrului nu opreşte deloc jaful.
Lucia Varga, fost ministru al Apelor şi Pădurilor: Masa lemnoasă neprelucrată înseamnă numai bușteni. Să înțelegem că primul ministru e de acord cu exportul cherestelei?
Interzicerea exporturilor de lemn este cerută de premier şi în urma scandalului legat de modificarea Codului Silvic. Preşedintele nu vrea limitarea cantităţii de lemn pe care o poate cumpăra o companie şi cere Parlamentului să modifice legea, pe motiv că afectează concurenţa de pe piaţă. Senatorii şi deputaţii nu dau semne că vor să îl asculte, iar ca să îi convigă, şeful statului publică pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale şi părerea Consiliului Concurenţei.
Dincolo de contrele legislative, Puterea dă de înţeles că preşedintele se opune noului Cod Silvic pentru că ar susţine, de fapt, interesele unei firme austriece, acuzată că foloseşte la fabricile din România lemn tăiat ilegal. Klaus Iohannis neagă însă orice legătură cu compania străină.