„E un lucru bun ce a vrut să facă doamna Udrea, îl facem noi acum, nu au fost ei în stare să îl facă, şi anume: în zona rurală, unde oamenii nu au bani să îşi facă cadastru, am pus, în programul 2014-2020, 500 milioane euro pentru ca să cadastrăm practic tot teritoriul rural, iar în zona urbană, acolo unde sunt alte venituri - şi în general e vorba de firme, de investiţii imobiliare - într-un parteneriat, nu se privatizează, ci vine o firmă privată, prin licitaţie publică face cadastru acolo unde nu s-a făcut, şi din taxa pe care o încasează statul o parte plăteşte datoria la firma respectivă", a spus Victor Ponta la un post de televiziune.
În ultima şedinţă de guvern, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, condus de Dan Şova (PSD), a fost desemnat de Guvern ca unitate de achiziţii centralizată pentru produsele, serviciile şi lucrările aferente proiectului privind sistemul informatic integrat de cadastru şi publicitate imobiliară pentru mediul urban, amintește Mediafax.
Departamentul va achiziţiona serviciile de consultanţă pentru întocmirea documentaţiei şi a studiului de fundamentare, precum şi pentru derularea procedurii de atribuire a contractului.
Finanţarea proiectului este asigurată de către ofertantul desemnat câştigător al procedurii de atribuire, iar recuperarea investiţiei se realizează exclusiv pe baza veniturilor colectate de la utilizatorii serviciilor publice.
Sistemul ar urma să asigure actualizarea hărţilor digitale de cadastru la nivelul ţării, cărţi funciare digitale organizate pe baza numerelor cadastrale, în care toate proprietăţile sunt descrise în detaliu, accesul public pentru obţinerea de extrase de cadastru şi carte funciară.
În ianuarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus pe atunci de Elena Udrea, anunţa că firmele private vor putea participa la realizarea cadastrului general al României prin parteneriat public-privat,în baza unui memorandum aprobat atunci de Guvern.