Acesta este compromisul la care pare a fi dispus Guvernul, pentru ca noul Cod Fiscal să treacă fără emoţii de Parlament a doua oară. Întâmplător sau nu, schimbarea de atitudine la Palatul Victoria a intervenit după criticile de o duritate fără precedent ale şefului Băncii Naţionale la adresa legii.
De asemenea, şi dialogul dintre Victor Ponta şi Klaus Iohannis a contribuit, mai ales că acum două luni şeful statului îi ceruse demisia premierului.
Guvernul face un pas înapoi în privinţa Taxei pe Valoarea Adăugată. Acceptă reducerea TVA la 20 la sută, în loc de 19 procente cât prevedea Codul Fiscal votat de Parlament şi se arată gata să discute soarta altor reduceri de taxe prevăzute de aceeaşi lege.
Ideea unei reduceri ceva mai moderate a TVA a venit după ce preşedintele Klaus Iohannis a retrimis legea în Parlament, iar guvernatorul Băncii Naţionale a criticat neobişnuit de aspru relaxarea fiscală care ar urma să intre în vigoare de anul viitor.
Premierul Victor Ponta a anunţat de la începutul şedinţei de Guvern că este dispus să renunţe la o parte din reducerile de taxe anunţate pentru anul viitor, atât timp cât TVA scade la 20 la sută.
„Cred în continuare ca un tehnocrat ce sunt, alături de domnul Teodorovici, că important este să dăm mesajul fundamental pentru economie şi pe zona socială cu 20% TVA, nu 19%. Că 20 % cota generală cu 9% la alimente înseamnă 16% medie. Iar celelalte lucruri, care privesc alte taxe şi impozite, ca să vă spun foarte sincer pot fi discutate de oamenii politici. Ce e important pentru noi e 20% acel TVA”, a declarat premierul Victor Ponta.
Schimbarea de poziţie a venit după ce premierul s-a întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis, iar Codul Fiscal a fost principala tema de discuţie.
Propunerea premierului de scădere a TVA până la 20 la sută nu este agreată însă de toţi partenerii din coaliţia de guvernământ. „Eu cred că TVA trebuia redus la 19%, ALDE va susţine actualul cod fiscal în forma lui în care a fost adoptată în Parlament”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
TVA ar urma să scadă mai puţin, dar deodată, şi nu în trepte, cum au cerut liderii opoziţiei. „Nu văd ce altfel de discuţii ar mai putea să fie pe măsuri, nu văd neapărat care ar fi efectul puternic al aplicării treptate”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.
Reducerile de taxe cuprinse în Codul Fiscal au fost aspru criticate de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi de unii specialişti, care avertizează că bugetul va avea substanţial de suferit.
În total, reducerile de impozite şi accize precum şi eliminarea unor taxe, de la 1 ianuarie 2016 ar urmă să producă un minus de 17 miliarde de lei la buget.