Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat joi, după ședința de guvern, că România are asumată în cererea de plată numărul patru din PNRR reforma sistemului Fiscal, ceea ce prespune modificarea Codului Fiscal. Ministrul spune că până la momentul în care va fi depusă această cererea, guvernul trebuie să decidă dacă menține cota unică sau optează pentru cota progresivă.
„Eu cred că această problemă e de perspectivă pentru ce înseamnă politica fiscală. Momentan avem o lege pe care o avem în vigoare și căreia așteptăm să îi vedem impactul bugetar. În funcție de acest impact, vom vedea ce tipuri de măsuri mai sunt de luat în continuare. România rămâne angajată în țintele de deficit bugetar. Cert este că în cererea de plată numărul 4 avem acest jalon privind modificarea Codului Fiscal și până la depunerea cererii mai avem cererea numărul 3 și cred că până la momentul respectiv vom vedea ce este de făcut pe mai departe”, spune ministrul Finanțelor.
Întrebat despre ce alege, între impozitul progresiv și cota unică, ministrul a declarat: „E un demers care cred că întâi de toate trebuie să termină bugetul pentru 2024. În funcție de cum vor decurge lucrurile, vom stabili la momemntul oportun ce tip de politică fiscală urmăm. Avem acest raport al Băncii Mondiale prin care ne-au fost recomandate o serie de măsuri, haideți să vedem prima dată impactul legii 226”.
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, joi, că în anul 2024 nu vor exista măriri de taxe şi impozite, dar va trebui ca mediul de afaceri, politicienii, coaliţia şi guvernul să decidă dacă se va menţine cota unică – însă să fie cu adevărat unică – sau se va trece la impozitare progresivă. „Eu nu refuz niciuna dintre variante”, a transmis premierul. Prezent la Forumul „Dezvoltăm România”, Ciolacu a dat de înțeles că nu „vine apocalipsa”, așa cum reiese din știrile alarmiste, fiind o perioadă în care România a înregistrat și realizări economice.
Editor : R.K.