Majestatea Sa Defunctă Regele Mihai I al României va pleca pe ultimul drum din Gară Regală Băneasa. Clădirea e o biată fantomă a ceea ce a fost, în vremurile ei de glorie. Pe ultima sută de metri, autorităţile încearcă să mai ascundă din gunoaie pe sub preş. În drumul său spre mânăstirea Curtea de Argeş trenul regal va traversa şi alte gări mizere, dărăpănate şi pline de lipsuri.
Ani în şir au lucrat cu buruienile sub ferestre şi peroanele împresurate de mărăcini. Au lăsat catargele la cheremul ruginii şi scările în voia nepăsării. N-au văruit un metru de bordură, n-au zugrăvit un perete. De câteva zile însă... Regele le-a dat lumea peste cap. Şefii Gării Regale Băneasa s-au apucat să cosmetizeze în mare grabă locul.
La dreapta faţadei principale, sub portretul Majestăţii Sale, se spoiesc catargele ruginite. Muncitorii au vopsit până şi... marginile pânzei de doliu.
„A bătut vântul şi a luat vopseaua!”, motivează un muncitor.
La peronul unde va opri trenul Majestăţii Sale, o mână de muncitori spală ferestre, alţi doi... văruiesc un tavan. Se mătură de zor... Se împing roabe cârpite. Se polişează grafitti-ul de pe pereţi...
Şi totuşi aici va ajunge sâmbătă garnitura regală din cinci vagoane, comandată în 1926 de Regele Ferdinand I.
Amplasat primul după locomotivă, vagonul mortuar este locul unde sicriul regelui Mihai va fi depus şi dus, bineînţeles, până la Curtea de Argeş.
Trenul cu sicriul Majestăţii Sale Defuncte va traversa şi Chitila. Localnicii au aflat vestea. Şi-l aşteaptă.
„Toată lumea ar trebui să-l preţuiască! Nu ce se întâmplă astăzi: scandaluri, discuţii... „, spune o persoană.
Gara e pustie... Îşi etalează igrasia şi pereţii... copţi de ani.
La marginea primului peron... flutură un tricolor mic, cu doliu. La peronul doi... se văruieşte printre gunoaiele aruncate de călători.
La Titu, o altă gară ce va fi traversată de trenul regal... e tot sărăcie. Dalele peroanelor sunt strâmbe, iar pe alocuri au dispărut demult. Măcar tricolorul arborat în gară e mai mare ca cel din Chitila. Iar doliul... ceva mai lat.
La Curtea de Argeş, nepăsarea a transformat gara-simbol de altădată într-o ruină. Astăzi i-au sudat port-drapelele la faţadă. Şi i-au acoperit zidurile distruse cu... o mască din pânză printată.
În gara din Curtea de Argeş, acele ceasornicului au încremenit la 18.37 minute. Concidenţă sau nu, este exact ora la care sicriul cu trupul Regelui Mihai va fi coborât în mormânt.