Cel puţin 40 de persoane din judeţul Alba, zona Aiud, au fost diagnosticate în ultimele zile cu trichineloză, după ce au consumat carne de porc contaminată. Din primele indicii, medicul veterinar ar fi responsabil. Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică, împreună cu cei de la Direcţia Sanitar-Veterinară, au deschis o anchetă. Şi poliţiştii s-au sesizat în acest caz şi îl cercetează pe medicul veterinar pentru neglijenţă în serviciu.
Cele mai multe cazuri, peste 20, au fost înregistrate în zona Aiudului. Aici, focarul a izbucnit după ce un bărbat care a cumpărat un porc din târg a dus o probă de carne la un medic veterinar din Lopadea Nouă. În urma analizei, medicul a dat aviz de consum pentru carnea respectivă. Zece persoane au ajuns apoi la spital.
Eugenia Urian, una din persoanele contaminate, spune că medicul veterinar şi-a recunoscut greşeala. Acesta a căutat familia şi i-a vizitat pe bolnavi la spital, declarând că în toată cariera sa de 40 de ani nu i s-a mai întâmplat aşa ceva. „Acum dacă am greşit, ce să fac? De fapt eu nu am greşit, vorba aia... Eu am o vină... nu m-am uitat ce probă au adus, poate n-a fost proba bună”, declară dr. Alexandru Nemet în faţa camerelor de televiziune.
Medicul vrea acum să îşi repare greşeala: le va cumpăra oamenilor alt porc şi le va plăti spitalizarea. Poliţiştii s-au sesizat din oficiu în acest caz şi au început cercetările împotriva medicului veterinar. Dacă va fi găsit vinovat, medicul este pasibil de amendă sau de o pedeapsă cu închisoarea de până la doi ani pentru neglijenţă în serviciu.
Şi inspectorii DSP şi DVS au deschis o anchetă, cu atât mai mult cu cât nu doar în Aiud au fost oameni diagnosticaţi cu trichineloză, ci şi în Blaj şi Vinerea. „Au fost confirmate serologic undeva la peste 40 de cazuri din diferite părţi ale judeţului”, a declarat în acest sens Horia Timiş, directorul DSP Alba, iar numărul cazurilor ar putea creşte.
Acestea sunt primele cazuri de trichineloză înregistrate în judeţul Alba în 2014.