FIFA se zguduie, Sepp Blatter rezistă. Al cincilea mandat, obținut cu ușurință în plin scandal de corupție
©FOTO: GETTY/GULLIVER IMAGES
ACTUALIZARE 20.50 „Promit să las o FIFA mai puternică succesorului meu”, a declarat Sepp Blatter în discursul rostit după realegerea sa.
El a ținut să-l felicite și să-și exprime recunoștința față de prințul Ali, care s-a retras din cursă înainte de al doilea tur de scrutin.
Sepp Blatter a oferit motivul pentru care a dorit să stea încă un mandat în fruntea organizației în care lucrează de zeci de ani:
„Îmi place de dumneavoastră, îmi place serviciul la care lucrez, îmi place să lucrez cu dumneavoastră. Nu sunt perfect, nimeni nu e. Sunt sigur, însă, că vom face o treabă bună împreună. De aceea, vă mulţumesc foarte mult! Vă mulţumesc pentru încrederea pe care mi-aţi acordat-o, încrederea că împreună mergem înainte. Hai, FIFA! Hai, FIFA!”
Acesta a fost discursul vechiului şi noului preşedinte al FIFA, după ce contracandidatul său şi-a anunţat retragerea din cursă.
Citiți și: Cristian Tudor Popescu, despre realegerea lui Sepp Blatter
La rândul său, prinţul Ali bin al-Hussein, fost candidat la şefia FIFA, a mulțumit, anunțându-și retragerea:
„Vreau să vă mulţumesc tuturor! A fost o călătorie minunată pentru că v-am cunoscut, am lucrat cu voi, am văzut provocările la care sunteţi supuşi şi vreau să le mulţumesc celor care au fost îndeajuns de curajoşi să mă susţină. Acestea fiind spuse, eu mă retrag din cursă. Vă mulţumesc foarte mult şi vă doresc mult noroc în viitor”.
Prințul nu va mai avea de-acum niciun rol în conducerea FIFA, pentru că nu a mai fost reales ca vicepreședinte. Fratele său, regele Abdallah al II-lea al Iordaniei, a scris pe contul de Facebook al Palatului Regal că este mândru de el, pentru că a participat în această cursă și pentru că are această pasiune constantă pentru fotbal.
©FOTO: GETTY/GULLIVER IMAGES
Congresul de la Zurich s-a încheiat cu rezultatul dorit de Sepp Blatter, dar nu înainte să-i pună câteva probleme şefului FIFA.
Unii dintre cei care au urcat la tribună au vorbit, direct sau voalat, despre imensul scandal de corupţie din FIFA.
„Nu mă voi ascunde printre voi, atunci când situaţia se înrăutăţeşte. Nu voi ieşi în faţă, când lucrurile stau bine. Dacă îmi veţi acorda onoarea de a mă vota, îmi voi asuma întreaga responsabilitate şi voi răspunde pentru voi toţi”, declara, în timpul congresului, prințul iordanian.
Critici au venit şi din afara sălii de congrese, de la doi dintre cei mai importanţi lideri europeni, David Cameron și Angela Merkel.
În acest moment, 14 persoane din conducerea FIFA sunt anchetate. Printre ele, fostul vicepreşedinte Jack Warner, acuzat ca ar fi primit 10 milioane de dolari din partea Africii de Sud, ca să influenţeze desemnarea acestei ţări ca gazdă pentru Cupa Mondială 2010.
Fost membru al Comitetului Executiv, Charles Blazer, deja condamnat, este acuzat că timp de 20 de ani a primit mita pentru atribuirea preferențială de contracte, în special în privința transmisiunilor sportive de la Copa America. Nu mai puțin de cinci directori executivi de la Departamentul Marketing au fost anchetaţi, unul fiind deja condamnat. Toţi sunt acuzaţi că primeau mită pentru a acorda preferenţial contracte de publicitate.
ACTUALIZARE 20.17 Prințul Ali Bin Hussein s-a retras din cursă, astfel că Sepp Blatter rămâne președintele FIFA, urmând să-și înceapă al cincilea mandat în fruntea organizației.
ACTUALIZARE 19:57 Va exista un al doilea tur de scrutin. După primul tur, Sepp Blatter are 133 de voturi, iar prințul Ali Bin al-Hussein are 73 de sufragii. Pentru alegerea din primul tur era nevoie de două treimi din cele 209 voturi.
După al doilea tur se va cunoaște numele președintelui FIFA, întrucât regulamentul prevede că e nevoie doar de majoritate simplă.
Citiți și:
Angela Merkel cere curățenie la vârful FIFA. Incident în sala congresului
Avertisment de la UEFA pentru FIFA. Michel Platini: Sunt federații europene care cer boicotarea Mondialului din Rusia
Alertă cu bombă la congresul FIFA
Scandalul FIFA. Nicolae Manolescu: Două țări au cumpărat turneul final. Clar! Și? Rămânem așa?
În plin scandal de corupție, Congresul FIFA trebuie să aleagă vineri între Joseph Blatter, încarnarea unei instanțe decredibilizate, care vizează, la 79 de ani, un al cincilea mandat în fruntea organizației, și mai tânărul său contracandidat, prințul iordanian Ali Bin Hussein, 39 de ani, unul dintre vicepreședinții săi și fratele regelui Iordaniei. Mulți văd în el omul schimbării.
Blatter a intrat în FIFA în 1975 ca director tehnic, apoi a devenit secretar general (nr. 2 în ierarhie) din 1981 până când a devenit președinte, în 1998, când i-a succedat în funcție lui Joao Havelange.
Poate Ali să răstoarne „domnia” lui Blatter? Repartizarea voturilor
Ali bin al-Hussein și Sepp Blatter © FOTO: GETTY/GULLIVER IMAGES
Este întrebarea care stă pe buzele tuturor. Se fac socoteli, inclusiv la casele de pariuri.
Fiecare dintre cele 209 federații care intră în componența FIFA dispune de câte un vot. UEFA, adică Europa (54 de membri, dar numai 53 de voturi, pentru că Gibraltarul nu este recunoscut de FIFA), nu îl susține pe Blatter, cu câteva excepții, între care Rusia.
La rândul său, delegația SUA, frustrată de atribuirea Mondialului din 2022 Qatarului, va vota cu prințul Ali. Așa se face că până și fotbalul ajunge să învenineze relațiile dintre Vladimir Putin și Washington, deja tensionate de conflictul din Ucraina.
Africa, cu 54 de voturi, ar urma să-i rămână fidelă lui Blatter, considerat artizanul organizării în premieră pe tărâm african a Mondialului din 2010.
Iordania, țara natală a prințului Ali, aparține de Asia, care are 46 de voturi. Însă această Confederație nu l-a mai reconfirmat în postul său de vicepreședinte FIFA din partea Asiei. Dacă nu va fi ales președinte, prințul nu va mai face parte deloc din conducerea fotbalului mondial. Patronul fotbalului asiatic, șeicul Salman bin Ebrahim al Khalifa (Bahrain), este un fervent suporter al lui „Sepp”.
Concacaf (ce reunește America de Nord, Centrală și Caraibele), cu 35 de voturi, a fost lovită din plin de scandalul de corupție din FIFA, pentru că fostul ei președinte, Jeffrey Webb, face parte dintre persoanele arestate la Zurich. În aceste condiții, nimeni nu știe cum va vota.
Celelalte contingente, Oceania (11 voturi) și America de Sud (10), cântăresc mai puțin.
Anunțarea numelui celui care va conduce FIFA între 2015 și 2019 este de așteptat să intervină între orele 17.30 și 20.30, ora României.
Scandal de corupție de proporții inimaginabile
FIFA a fost umilită şi acoperită de ruşine după arestările care au zguduit organizaţia. Este chiar mărturisirea preşedintelui Federaţiei Internaţionale de Fotbal făcută în deschiderea Congresului Federaţiei din Elveţia, unde astăzi va fi ales noul preşedinte. Contestatul Sepp Blatter a declarat că ar putea urma veşti şi mai proaste în următoarea perioadă, dar că încrederea în FIFA poate şi trebuie restabilită. Asta, în timp ce tot mai multe voci spun că refacerea FIFA depinde tocmai de plecarea actualului preşedinte.
Pe rețelele sociale, hashtagurile #BlatterOut sau #FifaMafia proliferează.
Scandalul de corupţie din FIFA a devenit foarte popular pe reţelele de socializare. Utilizatorii internetului au distribuit fotografii şi clipuri despre corupţia din fotbal. Astfel, FIFA este înfăţişată ca o caracatiţă care alege ţara organizatoare a viitoarei cupe mondiale la fotbal, alegere simplificată de un teanc de bani. Apoi, Sepp Blatter este subiectul unei caricaturi, în care spune "Ne vom lua mingea şi vom pleca acasă", în timp ce poartă atârnată de un picior o bilă uriaşă pe care scrie corupţie. De asemenea, utilizatorii reţelelor sociale subliniază faptul că pentru construirea infrastructurii necesare unor competiţii precum cupele mondiale mor tot mai mulţi oameni. Astfel, se estimează că pentru organizarea campionatului mondial din Qatar, care va avea loc în 2022, şi-au pierdut deja viaţa 1.200 de persoane.
Între timp, nu numai sponsorii, dar şi ONU a anunţat că îşi va revizui parteneriatele cu FIFA.
„Vă rog, bucuraţi-vă de spectacolul nostru! Bucuraţi-vă!” Îndemnul lui Sepp Blatter adresat joi în deschiderea Congresului FIFA a fost imposibil de pus in practică. În ciuda spectacolului, Congresul FIFA a debutat într-o atmosferă tensionată. Preşedintele Federaţiei pare totuşi de neclintit şi dă asigurări că va face tot posibilul pentru a aduce lumină în scandalul de corupţie.
„FIFA trece prin vremuri dificile şi fără precedent. Acţiunile indivizilor fac de ruşine şi umilesc fotbalul. Am pierdut încrederea, iar acum trebuie să o recucerim, prin deciziile pe care le luăm, prin modul în care ne purtăm”, a spus Sepp Blatter.
Discursul lui Stepp Blatter a venit la câteva ore după ce îi fusese cerută demisia, pe un ton răspicat, de un adevărat cor de contestatari, inclusiv de preşedintele UEFA, Michel Platini:
„Azi îţi cer să demisionezi, să pleci de la FIFA, să demisionezi de la FIFA, să pleci de la Federaţie. Reputaţia ta a fost distrusă, nu mai putem continua aşa. Mă simt dezgustat şi m-am săturat. Până aici! Până aici!”
Susținătorul de la Moscova
În ciuda furtunii pornite odată cu arestarea mai multor foşti şi actuali şefi ai FIFA, Sepp Blatter are şi un susţinător. Şi încă unul de mare calibru: preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.
„În ceea ce priveşte aceste arestări, sunt cel puţin ciudate. Au avut loc la cererea americanilor şi au fost aduse acuzaţii de corupţie. Acuzaţi? Oficiali internaţionali. Nimic de zis, poate sunt vinovaţi. Nu ştiu asta, dar ceea ce ştiu este că nu au nimic de-a face cu Statele Unite ale Americii. Este o nouă şi o evidentă dovadă că încearcă să îşi extindă jurisdicţia şi asupra altor state.
Deocamdată poziţia lui Vladimir Putin este singulară şi complet opusă atitudinii adoptate de reprezentanţii altor state. De exemplu, David Cameron i-a cerut lui Sepp Blatter să plece.
„Cel mai important lucru pentru FIFA este ca domnul Blatter să demisioneze şi altcineva să îi ia locul, cineva care crede în transparenţă şi onestitate”, a spus Greg Dyke, preşedintele Federaţiei Engleze de Fotbal.
În total, 14 actuali şi foşti oficiali FIFA sunt acuzati de corupţie. Potrivit procurorilor americani, nu mai puţin de două generaţii de oficiali ai Federaţiei ar fi primit în total 150 de milioane de dolari - sub formă de mită şi privilegii pentru a acorda dreptul de organizare a unor competiţii precum Campionatul Mondial de Fotbal.
Citiți și:
Reuniune de urgență convocată de Sepp Blatter. UEFA şi Federaţia Engleză de Fotbal cer amânarea votului pentru șefia FIFA
Scandalul de corupție de la FIFA. Alegerea preşedintelui federației ar putea fi amânată
Radu Paraschivescu, despre scandalul de corupție din FIFA: Cred că și Atolul Mururoa putea organiza Cupa Mondială la un moment dat
Scandal uriaş de corupție în fotbalul mondial. Ancheta, pornită de americani, irită Moscova
- Etichete:
- alegeri
- coruptie
- fifa
- sepp blatter
- nou mandat fifa
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News