Fasolea africană cu păstaia de 15 boabe, testată la Dăbuleni: Digestie mai uşoară, lipsită de surprize
Data publicării:
După faimoşii pepeni de Dăbuleni, un nou produs de succes ar putea ajunge în pieţele din toată ţara. Cercetătorii olteni propun fasolea africană - un soi mai bun decât cel românesc, se laudă ei, adăugând că digestia e mai uşoară şi lipsită de surprize.
„Fasoliţa are o păstaie care are 15 boabe. Adică dublu faţă de altă fasole”, spune unul dintre fermierii de la Dăbuleni. Cercetătorii sunt aşadar entuziasmaţi: noul soi nu este pretenţios, boabele fierb mai repede şi au multe proteine. „Este una dintre speciile care se comportă foarte bine în zona semiaridă şi pe solul nisipos pe care noi experimentăm şi arahidele şi cartoful dulce. Atât în condiţii de secetă, cât şi în condiţii de precipitaţii abundente, se comportă foarte bine”, explică Aurelia Diaconu, directoarea Stațiunii Dăbuleni.
„Conţinutul de proteină este foarte ridicat - în jur de 26%. Are un gust dulceag, fierbe mult mai repede ca cea normală”, spune şi inginerul specialist Rita Drăghici.
Iar avantajele nu se opresc aici: se digeră mai uşor şi după consum nu emană gaze, spun inginerii.
Localnicii de la Dăbuleni au început deja să cultive şi să laude fasoliţa africană, cum îi spun ei. „Fierbe mai repede, e mai gustoasă, mai sănătoasă”, spune unul dintre ei.
Cercetătorii de la Dăbuleni au cultivat fasole africană pe 3 hectare şi au calculat că vor recolta o cantitate mai mare de boabe decât cea dată de soiul autohton, la acelaşi preţ.