Cum ar putea inteligența artificială să revoluționeze diagnosticarea tumorilor pe creier (studiu)

Data publicării:
tumoare creier inteligenta artificiala
Foto: Shutterstock

Un nou instrument de inteligență artificială (IA) dezvoltat de cercetători de la University College London (UCL) și University College London Hospital (UCLH) poate analiza scanările mai rapid decât neuroradiologii experimentați și oferă detalii personalizate pentru fiecare pacient, pentru a ajuta la tratarea tumorilor pe creier, scrie site-ul universității.

Cercetarea, publicată în NeuroImage: Clinical, arată că instrumentul poate analiza scanările în doar trei secunde – comparativ cu cele cinci minute necesare, de obicei, neuroradiologilor experimentați – și ar putea fi folosit pentru a prezice mai precis rezultatul tratamentului pentru un pacient individual, comparativ cu o evaluare exclusiv medicală.

În plus, o analiză a forței de muncă a prezis că, dacă ar fi implementat la nivel național, acesta ar putea economisi peste 1,5 milioane de lire sterline în costurile NHS (Serviciul Național de Sănătate din Regatul Unit) în următorii trei ani.

Cam 100.000 de persoane din UK trăiesc cu tumori pe creier

Aproximativ o sută de mii de persoane din Regatul Unit trăiesc cu tumori cerebrale, care sunt diagnosticate și monitorizate după tratament prin intermediul scanărilor creierului.

Așa cum fiecare pacient este unic, la fel sunt și aspectele imagistice ale tumorilor lor. Îngrijirea actuală oferită de NHS pentru tumorile cerebrale abordează aceste diferențe prin faptul că medicii specialiști în imagistică (radiologi) analizează imaginile pentru a evalua și descrie locația tumorii, dimensiunea aproximativă și apropierea acesteia de structurile sănătoase vitale ale creierului.

Noua cercetare arată că instrumentul bazat pe IA poate efectua această analiză eficient și rapid.

Într-un grup mare de 1.172 de pacienți, echipa de la UCL Queen Square Institute of Neurology și UCLH a demonstrat, de asemenea, că instrumentul este precis pentru pacienți de toate vârstele și sexele.

„Având în vedere că aspectele imagistice ale unei tumori cerebrale variază mult de la un pacient la altul, tehnologiile de inteligență artificială oferă o soluție inovatoare pentru a îmbunătăți procesul decizional bazat pe date al lucrătorilor din domeniul sănătății, îmbunătățind și personalizând îngrijirea fiecărei persoane afectate, la un cost aproape nul pentru NHS – și cu economii pe termen mediu pentru NHS”, a declarat autorul principal, dr. James Ruffle de la UCL Queen Square Institute of Neurology.

AI, pe viitor un instrument în practica clinică 

Autorul senior, dr. Harpreet Hyare, neuroradiolog principal pentru adolescenți și tineri la UCLH, a spus că „această lucrare arată un potențial real în a permite neuroradiologilor să ofere descrieri exacte și cuantificate ale tumorilor cerebrale”.

„Datorită unei finanțări de inovare din partea The National Brain Appeal, acum căutăm să transformăm acest instrument în practică clinică. Oferind evaluări cantitative obiective ale diferitelor componente ale tumorii cerebrale, care pot fi monitorizate în timp, putem permite clinicianților să planifice tratamentul mai eficient în momente critice”, a adăugat Hyare.

Instrumentul de imagistică bazat pe IA este unul dintre mai multe pe care echipa le dezvoltă în prezent, special pentru aplicații în neuro-oncologie, pe care speră să le aducă în practica clinică în viitorul apropiat.

Cercetarea a fost finanțată de Consiliul pentru Cercetări Medicale, Wellcome Trust, Centrul de Cercetare Biomedicală NIHR UCLH.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri