Fabrica a fost ridicată în 1869 la marginea Bucureştiului. Era printre primele din România, iar neamţul care a construit-o -Erhard Luther-a adus cu el reţetele de bere din Germania. În scurt timp, berea fabricată aici a devenit cea mai căutată băutură din hanurile şi restaurantele din Bucureşti. La doar câţiva ani de la inaugurare, fabrica a câştigat titlul defurnizor al Curţii Regale.
În 1905, fabrica a fost vândută unor nemţi din Braşov, care au continuat tradiţia. „Au cumpărat-o fraţii Czell, care aveau fabrica de bere de la Dârste, din Braşov. Şi au menţinut-o sub numele de fabrica Luther, intrând în concurenţă cu o fabrică mult mai puternică, cea a lui Dumitru Bragadiru din Calea Rahovei”, povesteşte istoricul Constantin Bălăceanu Stolnici.
După al doilea Război Mondial, fabrica a fost naţionalizată. Se numea pe atunci „Întreprinderea de Bere Bucureşti - Fabrica Griviţa”. Băutura produsă aici era printre cele mai căutate din ţară şi asigura a şasea parte a producţiei naţionale de bere.
„Mai târziu, pe la 1970-1975, i-au zis fabrica Gambrinus şi aşa a rămas până în 1990, când a fost din nou privatizată şi a luat-o o fabrică olandeză”, mai spune istoricul.
După revoluție, fosta întreprindere a fost cumpărată pe rând de două firme mari care aveau de gând să o modernizeze. Patronii nu şi-au mai dus însă planurile la bun sfârşit.
Astăzi, din fabrica renumită de altă dată au rămas doar bucăţi din vechiul zid şi clădiri abandonate cu geamurile sparte.