Imaginile cu cele două avioane militare F22 la baza militară de la Kogălniceanu au înfuriat peste măsură Rusia. În mai multe postări succesive pe contul de Twitter, Reprezentanţa permanentă a Rusiei la NATO acuză Occidentul că printr-un astfel de comportament nu face decât să agite inutil spiritele în regiunea Mării Negre şi să oblige Moscova la o contrareacţie.
„Aşa numita strategie a NATO „Abordarea consolidată privind securitatea la Marea Neagră" nu este nimic altceva decât o încercare de a crea o nouă linie de confruntare în regiunea Mării Negre, sub pretextul unei închipuite ameninţări ruse. Acest comportament este contrar intereselor fundamentale ale statelor din zona Mării Negre. Nu este alegerea noastră, dar NATO trebuie să înţeleagă faptul că Rusia va lua toate măsurile necesare pentru a neutraliza astfel de ameninţări”, se arată în mesajul Reprezentanţei permanente a Rusiei la NATO. Textul adaugă că orice european în toate minţile vede că Rusia nu reprezintă o ameninţare militară directă la adresa Europei.
Într-un interviu pentru postul de televiziune CBS, preşedintele american Barack Obama spune că interpretarea Rusiei nu este o surpriză.
„Domnul Putin a văzut în general - NATO, Uniunea Europeană, parteneriatul transatlantic - drept ameninţări la adresa puterii Rusiei. Cred că greşeşte. De fapt, i-am spus că o colaborare între o Europă unită şi puternică şi o Rusie puternică şi deschisă spre exterior reprezintă reţeta succesului. Până acum, nu s-a lăsat întru totul convins”, a declarat Barack Obama.
Declaraţia liderului de la Casa Albă a fost taxată imediat de la Kremlin, de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin: „Dacă e să vorbim despre cine reprezintă o ameninţare pentru cine, cred că nu ar trebui să uităm ce am auzit în ultimii ani din partea NATO. Liderii Alianţei consideră Rusia o ameninţare. Iar aceste poziţii nu se limitează la declaraţii. Asistăm la măsuri de consolidare a capacităţilor militare, care sunt mutate mai aproape de frontierele Rusiei”.
Potrivit experţilor, F22 Raptor sunt cele mai performante avioane de luptă din lume. Ele au ajuns în România ca parte a programuluiul de Reacţie Rapidă a NATO, menit să demonstreze cât de eficient şi de rapid pot fi mutate avioanele, echipajele şi toată logistica de la o bază la alta. S-a dorit a fi o demonstraţie de forţă în faţa tot mai numeroaselor incursiuni ale aviaţiei ruseşti peste Marea Neagră.
Pe de altă parte, agenţia rusă de presă Sputnik scrie că experţi militari analizează dacă merită să fie continuată construirea de avioane F22, în condiţiile în care costurile operaţionale şi de întreţinere par să fie prea mari chiar şi pentru aviaţia americană.