Cea mai mare reducere a activităţii a fost în agricultură, de aproape 30%. De vină a fost seceta care a distrus recoltele pe suprafeţe însemnate. Nici exporturile nu au mers bine în perioada iulie-septembrie şi au scăzut cu peste 4 procente. Totodată, economia a resimţit şi efectele negative din domeniul sănătăţii, dar şi al construcţiilor.
Au fost însă şi domenii care au ieşit pe plus, în trimestrul trei al acestui an. Astfel, cercetarea în domeniul ştiinţei şi tehnicii a avut cea mai mare creştere, aproape 14%. Şi tranzacţiile imobiliare şi-au mai revenit, au avansat cu peste 10%. Cererea mare de care s-au bucurat atelierele de reparaţii de produse electrocasnice a echilibrat scăderea Produsului Intern Brut.
Totuşi, la nivelul primelor nouă luni, economia este pe plus cu 0,2 la sută faţă de aceeasi perioada a anului trecut. PIB-ul estimat depăşeşte 400 de miliarde de lei.
Prognozele de creştere economică pentru finalul anului nu sunt însă dintre cele mai optimiste. FMI şi Comisia Europeană se aşteaptă ca economia să avanseze cu aproape 1%, în vreme ce BERD estimează o creştere de jumătate de procent.