Sute de revoluţionari au defilat prin oraşe cu tricolorul în mâini. S-au oprit în locurile unde martirii şi-au pierdut viaţa pentru libertate şi au depus coroane. La lista deja lungă de supărări a luptătorilor se mai adaugă o mîhnire: numărul celor care vin la ceremonii scade de la un an la altul.
„După 22, cine a tras în noi? După 22, cine a tras în noi?”, s-a auzit ieri pe străzile Craiovei, unde aproape 300 de oameni au defilat prin centrul oraşului purtând în mâini steaguri şi coroane de flori.
După marş, au mers la troiţa ridicată în cinstea martirilor, unde au asistat la o slujbă religioasă. Defilarea Gărzii de Onoare a încheiat ceremoniile.
La Braşov, 86 de eroi căzuţi în 1989 au fost comemoraţi de aproape 200 de revoluţionari. Participanţii au adus tricolorul şi două pancarte pe care scria „Nu ne confiscaţi Revoluţia din Decembrie 1989".
„Am fost foarte mulţi atunci, în stradă. În prima zi, în 21, am fost câteva sute, care am avut curajul, iar în următoarele zile la Braşov a fost miros de praf de puşcă", şi-a adus aminte Vasile Mardare, preşedinte executiv al Asociaţiei "Braşov 21 Decembrie 1989".
Cei 19 martiri din Arad cad încet, dar sigur, în uitare. La comemorare au luat parte doar 50 de oameni, iar coroane au depus doar militarii.
„Dacă uităm de Revoluția din 89 uităm de noi înșine”, a spus Valentin Voicilă, unul dintre participanţii la evenimentele de acum 23 de ani.
Conform documentelor Ministerului Sănătății, peste o mie de persoane și-au pierdut viața în luptele din decembrie 1989. Alte surse afirmă că numărul victimelor ar fi, de fapt, mult mai mare.