Luca Niculescu: În noaptea de 8 spre 9 aprilie 2015, TV5 Monde a fost victima unui atac cibernetic de proporții. Puteți să ne spuneți care a fost filmul evenimentelor?
Yves Bigot: Pe 8 aprilie la 17:30 lansam împreună cu ministrul francez de externe, Laurent Fabius, un nou canal, TV5 Style HD, dedicat " art de vivre " adica modului de viață din Franța, un canal destinat pieței asiatice, dar și Magrebului sau Orientului Mijlociu. Câteva ore mai târziu eram la un dineu cu vicepreședintele Radio Canada, când încep să primesc pe telefonul meu zeci de mesaje care îmi spuneau cam același lucru: că pe cele 12 canale ale TV5 Monde nu se mai emite, în loc de emisie ecranul era negru. În același timp, pe rețelele noastre de socializare apăreau mesaje în franceză, în engleză și în arabă. Aceste mesaje erau de amenințare împotriva președintelui Franței, împotriva militarilor francezi sau stigmatizau politica franceză în Orientul Mijlociu împotriva Statului Islamic.
Luca Niculescu: Și care a fost reacția dumneavoastră?
Yves Bigot: Încerci să fii zen, dar ești panicat, este o reacție de spaimă. Când lucrezi la televiziune știi că nu poate fi nimic mai rău decât să ai un ecran negru. Munca echipelor noastre constă în a avea întotdeauna programe și un semnal pe post. Am reacționat imediat, am reușit să restabilim în opt ore emisia, dar doar cu un semnal unic pentru toate canalele. Asta s-a întâmplat la 5 dimineața. La ora 10 dimineața, joi, am reușit să avem programe normale pe toate canalele. Între timp, preluasem din nou controlul rețelelor noastre de socializare și al site-urilor.
Luca Niculescu: Cum a fost însă posibil ca atacul să afecteze atât de mult atât televiziunea, dar și site-ul internet sau rețelele de socializare ?
Yves Bigot: Să preiei controlul unei pagini de net sau al unei pagini pe o rețea de socializare se întâmplă des astăzi. E destul de ușor pentru hackeri profesionisti sau chiar amatori. Să reușești însă să blochezi simultan semnalul a 12 canale de televiziune și toate procedurile de back-up este însă altceva. Nu poate fi decât opera cuiva care dispune de o mare putere tehnologică și financiară. Trebuie să cumpere serviciile unor hackeri profesioniști, care sunt foarte scumpi. Costul minim al unei astfel de afaceri este de 300.000 de euro. 15 experți ai Agenției Naționale de Securitate a Sistemelor Informatice lucrează de atunci cu noi împreună cu Brigada Antiteroristă și cu serviciile secrete. Această agenție a stabilit că a fost un atac puternic, de mare anvergură și că a fost nevoie de săptămâni sau de luni de pregătire. Scopul final al atacului era distrugerea TV5 Monde. În afară de ecranul negru despre care am vorbit, am constatat apoi că obiectivul era să ne facă să dispărem pur și simplu.
Luca Niculescu: Aveți o idee despre cine este în spatele atacului? Pe rețelele de socializare au apărut revendicări din partea unei grupări autointitulate Cibercalifat...
Yves Bigot: ...care se revendică a fi o filieră a Statului Islamic. Agenția de Securitate ne-a rugat încă de la început să nu începem să presunem. O parte importantă a anchetei este strict secretă, deci nu am acces. Doar premierul este informat. Experții agenției spun însă că azi știu 95% din ce s-a întâmplat. Le lipsesc cei 5% inițiali, care vor spune și cine este la originea acestui atac.
Luca Niculescu: Care sunt urmările atacului de pe opt aprilie?
Yves Bigot: Salariații noștri dau dovadă de multă solidaritate și spirit de echipă, chiar daca e greu. Gândiți-vă că încă nu suntem reconectați la internet. De fapt, motivul pentru care nu am fost complet distruși de atacul cibernetic are legătură cu faptul că lansam acel canal tematic în ziua respectivă. Echipele tehnice erau la fața locului atunci când atacul s-a produs și au putut să reacționeze repede. Tehnicienii au avut reflexe rapide și au deconectat sistemul de la internet chiar în momentul atacului. Dacă nu ar fi făcut asta, TV5 Monde nu ar mai fi existat azi, distrugerea ar fi fost totală. În ghinionul nostru am avut și noroc în privința momentului în care a avut atacul.
Azi, viața noastră e dificilă pentru că lucrăm în redacții fără acces la internet. Așteptăm că ancheta să se termine și ne gândim și la milioanele de euro pe care va trebui să le cheltuim pentru a restabili buna funcționare a canalelor noastre. Va fi nevoie și de o protecție nouă pentru ca un nou atac să nu reușească. Dacă am fi din nou atacați cu succes, asta ar însemna însă și că Franța are dificultăți în a se apăra.
Luca Niculescu: După ce ați trecut prin asta, ce sfat le-ați da patronilor de media. TV5 Monde a fost atacat probabil și pentru că e un post recepţionat în lumea întreagă, deci impactul știrii a fost mondial. Ce sfat le dați patronilor de media după un acest episod?
Yves Bigot: Am o veste proastă pentru cei care conduc media. Întâlnesc mulți colegi după acest atac, atât în Franța, cât și în lume și le dau tuturor acest mesaj: va trebui să dedicați o parte mult mai importantă din bugetul vostru pentru securitatea informatică. În același timp, va trebui să vă instruiți toți angajații în proceduri de securitate informatică. Fără asta nu veți reuși să va apărați în față unui astfel de atac.