În Rânca, un miros insuportabil se simte peste tot în zona pensiunilor. Canalizarea, care în mod normal nu ar trebui să funcţioneze, a refulat, iar mizeria se scurge pe potecile de munte.
Constantin Pănescu, proprietarul unui hotel, spune că „în ultima săptămână au fost ploi abundente în zonă și s-a înfundat o parte din canalizare. Au fost și mai mulți turiști în zonă, în perioada respectivă, probabil că asta a dus la acest lucru.”
Aceasta este explicaţia dată ieri de proprietarul unui hotel, reporterilor Digi24. Mizeria a dispărut, însă, ca prin minune, chiar a doua zi. Cei care au descoperit adevărata problemă, care nu are nicio legătură cu explicațiile hotelierului, au fost inspectorii Gărzii de Mediu, veniţi în control.
„Neexistând un operator de canalizare nu ar trebui să fie racordată nicio pensiune, dar sunt pensiuni care au făcut racordul la canalizare, ilegal”, a declarat Ion Sanda director garda de mediu Gorj.
Proiectul sistemului de canalizare şi cel de epurare a apelor din Rânca a costat trei milioane de lei, bani europeni. Este gata încă din 2012, dar nu a fost dat în folosinţă pentru că operatorul care trebuia să îl administreze a dat faliment.
Oana Paloş, purtător de cuvânt al CJ Gorj: "Ne vom adresa tuturor instituțiilor abilitate, fie pe parte de control cât și autorităților locale care administrează zona respectivă pentru a vedea ce se întâmplă, referitor la apariția acestei deficiențe.”
În Rânca sunt 3.000 de pensiuni, dar nimeni nu ştie în acest moment câte sunt racordate ilegal la reţeaua de canalizare. Garda de Mediu îi poate amenda pe cei care încalcă legea cu sume între 30.000 şi 60.000 de lei.