A pus un anunț de vânzare pe internet și s-a trezit cu poliția și Garda de Mediu la ușă

Data publicării:
Testudo graeca, țestoasa dobrogeană. Foto: descoperadeltadunarii.ro
Testudo graeca, țestoasa dobrogeană. Foto: descoperadeltadunarii.ro
Din articol

A vrut să vândă pe o platformă online un animal dintr-o specie protejată și s-a trezit cu poliția la ușă. Așa poate fi rezumat cazul unui sucevean care s-a constatat că deținea ilegal în captivitate un exemplar de broască țestoasă. Apariția unor informații privind intenția de comercializare pe o platformă de vânzări online a exemplarului de broască țestoasă protejată a determinat comisari din cadrul Gărzii de Mediu Suceava și cadre ale Inspectoratului de Poliție Județean Suceava - Biroul pentru Protecția Animalelor să elaboreze un plan comun de acțiune.

Garda de Mediu a informat că „urmare a verificărilor și investigaților specifice”, s-a constatat că o persoană din municipiul Suceava „deținea ilegal în captivitate” un exemplar de broască țestoasă de uscat dobrogeană (specia Testudo graeca), pe care intenționa să o vândă, scrie Obiectiv de Suceava.

Protecția Animalelor și Garda de Mediu au efectuat un control comun, care s-a finalizat cu sesizarea organelor penale în cazul suceveanului.

Infracțiune

Fapta constituie infracțiune, prin urmare reprezentanții IPJ Suceava - Biroul pentru Protecția Animalelor s-au sesizat din oficiu și urmează întocmirea documentelor specifice sesizării penale.

„Având în vedere faptul că țestoasa în cauză prezenta o stare de vitalitate corespunzătoare, a fost ridicată de la deținătorul ilegal și predată unei asociații de profil - Grupul Herpetologic Moldavica Iași - în scopul relocării și reintroducerii în habitatul natural al speciei”, se mai arată în comunicatul transmis de Garda de Mediu.

În baza prevederilor legale în vigoare, având în vedere faptul că țestoasa în cauză prezenta o stare de vitalitate corespunzătoare, a fost ridicată de la deținătorul ilegal și predată unei asociații de profil – Grupul Herpetologic Moldavica Iași – în scopul relocării și reintroducerii in habitatul natural al speciei.

În România trăiesc două specii de broaște țestoase de uscat: broasca țestoasă bănățeană (Testudo hermanii boettgeri sau Eurotestudo boettgeri) și țestoasa dobrogeană (Testudo graeca ibera), ambele fiind protejate de lege deoarece mai sunt câteva mii de exemplare, din cauza degradării habitatelor, a incendiilor și a colectării ilegale.

Colectarea, deținerea și comercializarea lor sunt interzise prin lege, însă pe internet mai apar anunțuri de vânzare a acestor exemplare.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri